Ökande weekendresor i höst – älskade klassiker hetast

Av den 13 september, 2019

Hösten är en intensiv period för weekendresor. Många svenskar söker sig gärna iväg för några dagars utlandssemester, och weekendresor ökar med 7,5 procent. Sol och bad lockar inte lika mycket som under sommaren – istället är det energigivande storstäder som svenska resenärer helst besöker. De mest populära resmålen är främst älskade klassiker som Paris och London, men det är den nygamla favoriten Amsterdam som både intar topplaceringen samt står för årets raketökning.

– Hösten är verkligen en av svenskarnas favoritperioder för weekendresor. Sol och bad lockar inte lika mycket, utan hellre en resa till en härlig storstad för några dagars miljöombyte, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Europeiska storstäder är tydliga favoriter bland svenska resenärer i höst. Efter sommarens strandsemestrar ligger fokus snarare på upplevelser, oavsett om det handlar om muséer, restauranger eller andra sevärdheter. Med några dagars miljöombyte fyller en weekendresa på energidepåerna inför kommande mörka månader. Europas vackra storstäder ligger en förhållandevis kort flygresa bort, vilket ger maximal tid att utforska resmålet.

Inför höstens weekendresor ökar Amsterdam med hela 174 procent, och klättrar från plats 6 i fjol till topplatsen över höstens mest bokade weekendresmål. Amsterdam, med sina vackra kanalsystem, mysiga kvarter och kort flygtid, har länge varit populärt bland svenska resenärer, och ser nu ytterligare ett uppsving. Även Paris, som ökade rejält i somras, fortsätter att öka i höst (+ 38,5 procent).

Bland de mer oväntade resmålen syns till exempel Zürich och Hamburg, som båda ökar antalet resebokningar med 68 procent. Intresset för något mindre besökta städer, så kallade second cities, har synts mer och mer under det senaste året. Många svenskar har besökt exempelvis Berlin, och väljer då Hamburg för nya upplevelser.

Den främsta perioden som höstens resebokningar sker är från och med skolstart i slutet av augusti fram till mitten av september.

– När skolorna startar och de flesta går tillbaka till arbetet börjar många svenskar att planera höstens och vinterns resor, och de flesta bokningarna sker efter höstterminens start. Nu finns det dessutom ofta många kampanjer att ta del av, säger Katarina Daniels.

Höstens mest populära weekendresmål

  1. Amsterdam (6)
  2. Paris (3)
  3. London (1)
  4. Prag (2)
  5. Lissabon (5)
  6. Rom (8)
  7. Zürich (ny)                   
  8. Berlin (ny)
  9. Mallorca (ny)               
  10. Krakow (ny)

Resa | Ökande weekendresor i höst – älskade klassiker hetast
Örebroguiden

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m 5 september med avresa den 1 september – 30 november. Reslängd mellan 2-5 dagar.

You must be logged in to post a comment Login