Ökad hälsopress under semestern

Av den 10 juli, 2019

Var femte svensk känner ökad press att vara hälsosam under sin semester i sommar. Framförallt kvinnor och yngre uppger detta, det visar en färsk Sifo-undersökning som WW ViktVäktarna har låtit göra. Samtidigt framkommer att fler dricker mer, äter sämre och tränar mindre under semestern. 

Sol och återhämtning – men också en rad ovanor och en ökad hälsopress, det är vad som nu väntar många sommarsemestrande svenskar. Nära var femte svensk (19%) känner att de borde vara mer hälsosamma under sommarsemestern än vad de annars är. Det är framförallt kvinnor och yngre som uppger detta; 23 procent av kvinnorna jämfört med 16 procent av männen och 24 procent av de yngre (16–34 år) mot 14 procent av de äldre (56-79 år).

– Vi kan se att många lägger in en högre växel inför semestern – men att vanorna snabbt havererar under själva ledigheten. Försök att landa i vanor som är konsekvent hälsosamma genom hela året, då har du råd att unna dig både det ena och det andra utan att bakslaget blir för stort, säger Karin Nileskog, kostansvarig på WW ViktVäktarna.

Samtidigt som pressen att vara hälsosam ökar, blir också svenskarnas ovanor fler under semestern. Enligt Sifo-undersökningen handlar det främst om att de dricker mer alkohol (42 procent), äter mer ohälsosam mat (27 procent) och tränar mindre (24 procent).

Från undersökningen:
Känner du press på dig själv att vara mer hälsosam under sommarsemestern än vad du är?

Ja ofta 3%
Ja ibland 16%
Nej inte så ofta 32%
Nej aldrig 46%
Vet ej 3%

Vilka är dina främsta ovanor under sommarsemestern?Dricker mer alkohol 42%

Äter mer ohälsosam mat 27%
Tränar mindre 24%
Spenderar mer tid på sociala medier 4%
Sover mindre 8%
Använder mer nikotin 4%
Annat 2%
Inget av ovanstående 35%

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Hälsa | Ökad hälsopress under semestern
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login