Officiella biljetter – enda alternativet för utländska resenärer

Av den 2 februari, 2018
Fotbollsresenärer måste granska säljaren noggrant för att verkligen veta att auktoriserade biljetter erbjuds.

I December genomförde The Metropolitan Police Service (London) en insats kring olagliga biljetter i samband med matchen Arsenal – Manchester United, och hundratals olagliga biljetter beslagtogs samt att mer än 200 medlemskap blev indragna! Detta ger ytterligare ett starkt argument att som fotbollsresenär enbart anlita arrangörer som verkligen är auktoriserade av klubbarna i Premier League.

Problemet med olagliga biljetter och medlemsbiljetter är tyvärr stort, och det är väldigt svårt för gemene man att veta om man verkligen anlitat en arrangör som erbjuder korrekta biljetter. Känslan av att i första läget betalat ett ”bra pris” och känna tillförsikt inför den kommande fotbollsresan, får allt som oftast en bitter eftersmak då resans huvudmål, fotbollsmatchen, går om intet och eventuellt med efterföljande polisutredning.

Hur kan då gemene man veta att man är trygg i sitt köp?
– Det gäller att vara kritisk till källan och verkligen granska denna, säger GO Sport Travels VD Per Gavelius

Hur granskar man källan menar du?
– Till de största klubbarna, så som exempelvis Arsenal FC, finns det en dedikerad stämpel som de till antalet få auktoriserade återförsäljarna får använda. Vidare kan man besöka klubbarnas siter och se vilka ”Official overseas agents” klubben utsett. I vartfall Arsenal FC och Chelsea FC loggar detta på sina siter. Hittar man inte på siten så kan man alltid ringa klubben i fråga och kontrollera om researrangör X är auktoriserad, förklarar Gavelius.

Finns det någon enklare sätt att kontrollera detta, några tecken man ska se efter?
– Vill man i samtalet med arrangörer ställa några kontrollfrågor så bör man fråga efter exakt i vilket block/sektion biljetterna är placerade. Svävar arrangören på svaret så är det en stark signal på att de inte har rätt att sälja de platser de erbjuder. De köper upp dessa efter att kunden genomfört bokningen, och vet således inte var de är placerade. Så agerar inte en auktoriserad återförsäljare, de vet vilka platser de har att erbjuda. Här gäller det att vara lyhörd, och kritiskt granskande och inte lyssna enbart på det arrangören vill att du lyssnar på, säger Gavelius med bestämdhet.

Har du några ytterligare råd till förstagångsköpare av fotbollsresor?
– Undvik sidor på nätet som erbjuder endast matchbiljetter och listar en massa diffusa / ospecificerade kategorier. Det finns en mängd av dessa siter, men ingen av de auktoriserade återförsäljarna kan arbeta på det viset. Det gäller nog både förstagångsköpare och de lite mer rutinerade resenärerna att tänka på. Premier League, Arsenal FC och Chelsea FC listar även de websidor / företag som de absolut avråder köpare från att nyttja. Listningen ger dock långt i från en total bild av alla websidor / företag som erbjuder felaktiga biljetter, avslutar Gavelius

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login