Odlingstrenden växer starkt – Dyraste sticklingen någonsin såld på Tradera i augusti

Av den 17 september, 2020

Under de senaste åren har intresset för växter, frön och sticklingar ökat i Sverige och odlingstrenden har vuxit ännu mer sedan pandemins utbrott. På Tradera syns trenden tydligt då det säljs dubbelt så många sticklingar hittills i år jämfört med för två år sedan. För sällsynta Monstera-sticklingar har priserna stigit kraftigt och går just nu för över 10 000 kronor styck. I augusti såldes den dyraste sticklingen någonsin – en Monstera adansonii variegata. som efter 162 bud slutade på 17 555 kr.

Runt om i landet råder det ingen tvekan om att odling och växter är av stort intresse. Under de senaste åren har en medvetenhet kring råvaror och mat vuxit fram och efterfrågan på närodlat blivit allt större. Under det halvår som präglats av coronapandemin har trädgårdsbranschen märkt av av en stark tillväxt. Även e-handeln för trädgård har tagit fart och kurser i odling blir snabbt fulltecknade på folkhögskolor.

Det växande intresset syns även på den cirkulära marknaden Tradera. Bara i år har försäljningen i denna kategori ökat med 33 procent jämfört med samma period i fjol.

– Jag tror många är trötta på den virtuella, uppkopplade värld vi till mångt och mycket lever i och saknar att få jobba med händerna. Efter pandemins inträde har odlingsintresset på Tradera ökat ännu mer. Jag tror att många har tillbringat mer tid hemma i coronatider och därför har haft möjlighet att realisera sina trädgårdsdrömmar, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Den underkategori som vuxit mest är sticklingar och priserna på dessa har skjutit i höjden under 2020. Av de topp tio dyraste växtförsäljningarna någonsin på Tradera såldes sex av tio i augusti eller september i år. Det är framförallt sällsynta Monstera adansonii variegata som går för mycket höga slutpriser.

Topplista över de dyraste sticklingarna som sålts på Tradera

NrAuktionSlutprisAntal bud
1Monstera adansonii variegata (archipelago plant)17 555 kr162 bud
2Monstera adansonii Variegata hel planta rotad växt16 055 kr123 bud
3Monstera aurea STOR planta15 166 kr47 bud
4Monstera adansonii vareigata15 000 kr34 bud
52pcs adansonii variegata14 000 kr1 bud
6Monstera adansonii ’Archipelago’ – variegata –13 000 kr1 bud
7Monstera adansonii variegata ( variegated monstera )13 000 kr48 bud
8Monstera Adansonii Variegata Archipelago12 700 kr93 bud
9Monstera adansonii variegata archipelago12 500 kr33 bud
10Monstera adansonii variegata ”archipelago”12 500 kr33 bud

Nöje | Odlingstrenden växer starkt – Dyraste sticklingen någonsin såld på Tradera i augusti
Örebroguiden

Källa: Tradera

You must be logged in to post a comment Login