”Obehöriga Äga Ej Tillträde” ett statement som gör skillnad

Av den 28 mars, 2017
Elin Larsson sångerska i Blues Pills

”Obehöriga äga ej tillträde” är det senaste och det klaraste statementet mot våld mot tjejer/kvinnor, ett budskap som inte går att misstolka, klockrent och helt rätt i tiden. Plaggen hittar man hos Bâtarde i Örebro på Nygatan 27, vi fick en pratstund med Sandra Bandick och Hanna Wellander som ligger bakom ”Obehöriga äga ej tillträde”.

Vad var din tanke med ”Obehöriga äga ej tillträde”?
– Inspirationen kom från en vägskylt, det var många år sen då jag hade en gammal profilbild som jag har. Det bara slog mig en dag, den här texten är bra, säger Sandra Bandick. Sen så hade Hanna pratat med mig innan då och kollat på lite grejer som jag hade gjort, tyckte att vi borde göra något ihop, så ja absolut.

– Det var något som jag verkligen tyckte då Hanna är en riktigt bra person, sen så skrev jag ihop ”Obehöriga äga ej tillträde” och slängde upp en bild bara, fortsätter Sandra. Efter det fick jag ett samtal av Hanna, ”Den här vill jag ha, det är det här vi ska göra. Så ta bort bilden fort!” och då var det bara att rensa. Sen så gick snabbt, och nu är vi här.

Har du någon aning om hur rätt i tiden det här är?
– Det borde väl alltid varit rätt i tiden tycker, säger Sandra. Jag tycker att det här är viktigt att göra ett statement, bara tanken på att beröra en, kliva på en eller vad man än får för sig att göra du har redan tagit ett statement där du visar att du kommer inte att trampa på mig.

– Du tar inte mig, eller du har inte tillgång till mig utan det är jag som bestämmer, så jag tror att det är väldigt viktigt. Det är väldigt klockrent, det är lite som en spark att redan ha på sig en tröja med texten ”Obehöriga äga ej tillträde”. Att redan ha sagt nej innan frågan ens ställs, innan skadan ens är skedd.

Vad Sandra vill har fram, inflikar Hanna, är att tröjans text är ett riktigt ”håll käften” budskap! Jag förstod direkt när jag såg Sandras print att det här var helt rätt, att det var det här jag ville ha. Det är sjukt att det är inte har tryckts förut, det borde det har gjorts för 50 år sedan. Jag vet inte hur gamla de här skyltarna är, men det är uppenbart, alla borde ha en sån här tröja.

Hur länge sen var det ni startade?
– 25 februari så var det startdatum för produkterna, säger Sandra.

Hur har det gått?
– Första omgången såldes slut på två dagar, säger Hanna, så det har gått väldigt bra.

Ni är med och stödjer Tjejjouren, hur går det till?
– När det var Internationella Kvinnodagen kände vi att vi ville supporta på något sätt, säger Hanna, vi kommer att ge en del av vinsten till tjejjouren.se, just för att vi tycker att de gör ett extremt viktigt arbete, säger Hanna.

– Extra viktig för att de gör det individuellt, inflikar Sandra.

”Obehöriga Äga Ej Tillträde” kommer inte bara att finnas på tröjor.

Är det någon som har snappat upp tröjan och dess budskap?
– Ja, Elin Larsson sångerska i Blues Pills och en fantastisk förebild för alla tjejer och kvinnor över huvudtaget, så att få se tröjan på henne var något som gjorde en tårögd, säger Hanna.

Finns ni på sociala medier?
– Ja, dels finns illustratören Sandra Bandick på Instagram, vi har även ett Instagramkonto för”Obehöriga äga ej tillträde”, säger Hanna. Minus prickar så det blev lite tråkigt med ”Obehoriga aga ej tilltrade”, men främst så är det hashtaggen #obehörigaägaejtillträde som sprids och vi vill jättegärna bli taggade av alla som har våra fina plagg på sig.

Kommer det barnkläder?
– Ja det blir nästa statement, att trycka upp mindre t-shirtar för det gäller alla åldrar inte bara de äldre, säger Sandra

Ja barn är också utsatta.
– Det problemet finns överallt tyvärr, i alla åldrar och generationer, forstätter Sandra. Så vi tycker att det är viktigt att få med dem också.

Var får man tag på plaggen?
– Man kan köpa dem på Bâtarde i Örebro, Nygatan 27, eller så kan beställa dem på Bâtarde Tictail webshop, säger Sandra.

– Eller så letar man upp oss på Instagram där hashtaggen finns, eller på Bâtardeplatz instagram, säger Hanna.

Där avslutar vi intervjun och önskar tjejerna lycka till inför framtiden,”Obehöriga äga ej tillträde” är ett statement som förhoppningsvis kommer att göra skillnad.

Anders Olofsson, Mode & Skönhet | Örebro
Örebroguiden

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login