O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish – Akvavit lagrad på ginfat

Av den 18 september, 2019

Nu lanseras den första produkten i ett unikt samarbete mellan O.P. Anderson och Hernö Gin, där de två producenterna lånat varandras lagringsfat för att utforska hur deras respektive produkter utvecklas i dessa.

Produkten, O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish som släpps av O.P. Anderson, är i grunden en klassisk O.P. Anderson Original som utöver den vanliga lagringstiden har lagrats ytterligare två månader på fat av eneträ. Eneträfaten har tidigare innehållit Hernö Juniper Cask Gin.

Samarbetet tog sin form redan 2017 då O.P. Anderson Distillery etablerade sig i Höga Kusten, där även Hernö Gin har sin hemvist. Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery och Jon Hillgren, Master Distiller på Hernö Gin hälsade på varandra i på sina respektive destillerier och började genast bolla idéer för samarbete som nu alltså blivit verklighet.

Byter lagringsfat
Samarbetets form består i att de båda destillerierna byter lagringsfat med varandra. Och först på tur var O.P. Anderson att lagra sin akvavit på de speciella eneträfaten från Hernö Gin.

– Vi har ju tidigare gjort långa lagringar på O.P. Anderson, till exempel O.P. Anderson 18 Years Old som nyligen släpptes. Så idén här var ett göra en så kallad cask-finish för att ta tillvara på smaken av Hernö Gin och eneträ-karaktären, berättar Jonas Odland.

– Vi inledde med två fat som vi testade med några veckors mellanrum för att se hur den utvecklade sig och kände efter sextio dagar att den fått lagom mycket karaktär. Jon från Hernö Gin har också varit med hela vägen och provat den, fortsätter Jonas.

Utmärkt för cocktails
O.P Anderson Hernö Juniper Cask Finish har en doft av eneträ och vanilj och ovanpå den klassiska O.P. Anderson-smaken av kummin, anis och fänkål lägger sig en frisk enbärs- och skogston.

– Den har klara gintoner, både av eneträ och av den gin som lagrats på faten tidigare. Gin och akvavit har ett nära släktskap, man kan säga att de är kusiner. De tillverkas på samma sätt, men där gin alltid har smak av enbär så har akvavit den av kummin eller dill. Det innebär också att man kan använda dem på liknande sätt. Även om akvavit mer traditionellt har tagits som snaps till mat och gin mer till cocktails så går det alldeles utmärkt att göra tvärtom! Jag skulle verkligen rekommendera att göra cocktails på den här produkten, det är den perfekt för, avslutar Jonas.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish är ekologisk och kommer i en flaska om 500 ml. Produkten finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 299 kronor.

Dryck | O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish – Akvavit lagrad på ginfat
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login