Nytt konstverk av Lars Wilks på Konst på Hög i sommar

Av den 27 maj, 2020

I sommar får vi möjligheten att beskåda ytterligare ett konstverk på Konst på Hög. Det är konstnären Lars Wilks som kommer att uppföra ett 11 meter högt konstverk i metall. Namnet på verket är Corona Borealis.

På höjden av Kvarntorpshögen kommer vi från och med juni månad att kunna ta del av det nya konstverket. Det kommer att uppföras strax intill den plats där Lars tidigare konstverk Waaaaall var placerat. Waaaaall har varit ett landmärke sedan starten av Konst på Hög 1998, men brändes ned under sommaren 2019.

– Det är viktigt att man inte ger sig, trots vandalisering. Vi ska istället hitta ett sätt att svara och det gör vi nu och det känns kul, säger konstnären Lars Wilks.

Om konstverket

Konstverkets tillverkningsmaterial är metall och det kommer att bli totalt 11 meter högt. Namnet Corona Borealis, eller Norra kronan, kommer från en liten stjärnbild på norra stjärnhimlen. Den är en av 88 moderna stjärnbilder som listats av Internationella astronomiska unionen. Kostnaden för det nya konstverket komma att täckas av försäkringsmedel från Waaaaall.

Konstnärlig ledare och samordnare för projektet är galleristen Anders Fasth och konstverket kommer att tillverkas här i Kumla i samarbete med PK:s Mekaniska AB. Det här är dock inte första gången som PK:s är med vid tillverkningen av konstverk i Kumla. Företaget har tidigare tillverkat konstverket Absit Omen som finns på Konst på Hög.

Utöver det nya konstverket så kommer konstnären att ta till vara på resterna från nedbrända Waaaaall så att de blir en del av den nya installationen.

– Ja, vi ska ta tillvara på resterna av Waaaaall men på vilket sätt återstår att se, säger Lars Wilks.

Konstnärlig ledare och projektledare är Anders Fasth, här tillsammans med konstnären Lars Wilks och Kumla kommuns kulturchef Gertrud Åstrand.

Kultur | Nytt konstverk av Lars Wilks på Konst på Hög i sommar
Örebroguiden

Källa Kumla Kommun

You must be logged in to post a comment Login