Nypremiär för Befrielsefronten på Örebro Teater

Av den 2 maj, 2017

Strax är det nypremiär av Maria Svelands hyllade Befrielsefronten. Föreställningen spelas 12, 13, 16 och 18 maj på Örebro Teater, innan den fortsätter vidare till Norrköping där den är uttagen att spela under Sveriges största teaterfestival; Scenkonstbiennalen.

Befrielsefronten är en av totalt 16 föreställningar som valts ut bland 233 nominerade föreställningar från hela Sverige. Att väljas ut ses som ett bevis på föreställningens höga konstnärliga kvalité och/eller nyskapande form.

–Örebro länsteater har en tydlig ambition att skapa angelägen teater som kommenterar samtiden. Vår vision handlar bland annat om att teatern ska vara i centrum av det demokratiska samtalet. Att vår föreställning har blivit uttagen till Scenkonstbiennalen är ett bra kvitto på detta! Vi är givetvis väldigt stolta och glada över att kunna spela föreställningen igen – både för vår hemmapublik i Örebro och under Scenkonstbiennalen i Norrköping, säger Petra Weckström, VD på Örebro länsteater

Föreställningen hade urpremiär våren 2016 och är Maria Svelands dramatikerdebut – en drastisk uppgörelse med hur mäns sexuella våld påverkar vårt samhälle. En fiktiv berättelse, full av vrede, värme och körsång. Maria är just nu även aktuell med boken Bitterfittan 2, som släpps i dagarna.

Under Befrielsefrontens första spelperiod blev den mycket omtyckt bland såväl publik som recensenter. Bland annat framhölls dess förmåga att lägga till humor till ämnet utan att för dess skull förminska ämnets allvar:

–Tematiken kan ju verka tung, men Befrielsefronten är faktiskt en väldigt rolig pjäs. Det är en fantasi om vad som skulle kunna ha hänt i Örebro runt 2010 strax innan ’Örebromannen’ åkte fast. Örebroarna kommer att känna igen sin stad och kanske känslan från den tiden, men alla personer och scenarion är helt fiktiva, sade Sara Giese inför urpremiären 2016.

Föreställningens handling kretsar kring Anna som har fått ett vikariat på tidningen i sin hemstad och motvilligt flyttat hem till mamma. Hemstaden skakas av en serie överfallsvåldtäkter, och i sin roll som journalist möter Anna den rädsla och begränsning det innebär för ortens alla kvinnor.

Varför är det de som ska hålla sig hemma? Varför hittas inte gärningsmannen? Frustration övergår i våldsam handling när en grupp kvinnor tar saken i egna händer och Anna får omvärdera sin relation till sin hemstad, sitt arbete och sitt förflutna. Hon inser att hon måste välja. Vems verklighet vill hon berätta?

Föreställningen spelas endast 12, 13, 16 och 18 maj på Örebro Teater. Därefter spelas den som en del i Scenkonstbiennalen i Norrköping.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login