Nyhet i Systembolagets fasta sortiment den 1:a september

Av den 12 augusti, 2017

Den 1:a september lanseras Domaine Saint Roch Vacqueyras Vieilles Vignes 2015, varunr. 2329-01 till priset 149 kr i Systembolagets fasta sortiment, vinet kommer att finnas i knappt 150 butiker.

Domaine Saint Roch drivs av familjen Messonnier som varit verksamma i området sedan 1600-talet men dock är det först under de senaste 60-åren som man helt dedikerat sig till vinproduktion. Vinet är framställt på 70% Grenache och 30% Syrah. Druvorna är hämtade från familjens egna vingårdar planterade med gamla vinrankor, de äldsta över 120 år. Efter den manuella skörden har vinet lagrats i ett år varav 40% på franska ekfat. Området Vacqueyras blev 1990 upphöjt till en egen appellation från att tidigare varit en Côtes-du-Rhône Villages. Vinerna från området, 95% är röda viner, är kända för sin kraft och fyllighet som tillsammans med en tydlig friskhet och finess ger komplexa men samtidigt drickvänliga viner.

Namnet Vacqueyras härstammar från latinets Valléa Quadreria som betyder stendalen vilket också väl beskriver jordmånen i stora delar av området. Vinet är fylligt och smakrikt med insmickrande toner av mörka körsbär, skogshallon och svarta vinbär samt en områdestypisk kryddighet med inslag av lagerblad och rosmarin. Perfekt till höstens grytor, vilt och smakrika kötträtter.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login