Nya sommarviner

Av den 26 juni, 2018

Sommaren står för dörren och i juni lanseras en rad spännande nyheter på Systembolaget:


Moulin de la Roque, La Lézardière, Bandol 2017 148 kr, nr 7929

I mitten på 50-talet byggdes den gamla kvarnen i La Cadière d’Azur om till vinkällare och vinproduktionen på Moulin de la Roque kunde börja. Bandol är omgiven av en rad kullar och berg som formar en naturlig amfiteater mot Medelhavet och som ger regionen sitt speciella klimat. På Moulin de la Roque plockas alla druvor för hand. Druvorna kontrolleras noga (mognad och kvalitet) för att fånga varje årgångs specifika egenskaper. Cigalen – den typiska Provenceödlan som pryder etiketten och skyddar det regionala ekosystemet.

En gourmetrosé från ett av de bästa roséområdena i världen, gjord i huvudsak på Mourvèdre. Ren, frisk, fyllig doft med aprikos, persika, sydfranska örter och en touch blodgrape. Perfekt balans och fin struktur med underbart bärig smak med längd. Passar utmärkt till skaldjur, grillad fisk, risotto, Moules Marinières och det asiatiska köket.


José Galo, Rueda 2017 87 kr, nr 6291

I tre generationer har vinmakarfamiljen Pérez tillverka kvalitetsviner i Rueda. Familjen producerar sina viner uteslutande från sina egna 60 hektar i Rueda, i typiska ”grus” jordar som är ursprungstypiskt för Rueda.

Ett riktigt friskt och fruktigt vin med bra balans och syra. Mycket blommig, intensiv doft med eleganta toner av kryddor, gula plommon, päron och örter samt mineraler och anisfrön. Med en liten bitterhet som är karakteristiskt för Verdejo druvan. Utmärkt som aperitif och till plockmat, grillad kyckling, fisk, skaldjur och matiga sallader.


Leaping Horse Merlot, Kalifornien 2016 89 kr, nr 2635

Kaliforniska Leaping Horse historia startade 1948 då John Kautz etablerade sin verksamhet i Lodi i Central Valley och Sierra Foothills (båda så kallade AVA, eller American Viticultural Areas). Arbetet bygger på principerna om uthålligt jordbruk och vinerna är moderna, i hög grad kaliforniska i sin uppbyggnad, med mycket frukt och intensitet. Verksamheten ägs och drivs ännu i dag av familjen Kautz som inte bara är framstående vinmakare utan även är ryttare av världsklass (världsmästare i westernridning).

Leaping Horse består till 90% av merlot och därutöver en mindre del cabernet franc och ruby cabernet. Vinet har lagrats tre månader med franska ekstavar, vilket ger en integrerad fatkaraktär med viss kryddighet. Ett fruktdrivet vin med fin doft och smak av björnbär och vanilj. Bra struktur med väl integrerade tanniner. Elegant och kryddigt men samtidigt kraftfullt och med en fin syra och en mycket fin avslutning. Perfekt vin till grillat kött! 


Raoul Clerget, Côte de Nuits Village 2016 189 kr, nr 2269. Även i halvflaska.

I norra delarna av Frankrikes och kanske världens mest förnäma vindistrikt ligger Raoul Clerget. Alla druvor plockas för hand och tillverkningen är småskalig. Sedan ett par år tillbaka ägs Raoul Clerget av Les Grands Chais de France.

Raoul Clerget, Côte de Nuits Village 2016 har en typisk kryddig doft med inslag av hallon, lingon, örter och lite lakrits. Ett harmoniskt vin med bra balans, fruktig smak med viss stramhet från lagringen i ekfat – med inslag av kryddor, lingon och körsbär. En perfekt ledsagare till en coq au vin eller en gryta med nötkött, eller en Wallenbergare, gärna med lite lingon för att harmoniera med vinet. Utmärkt i dag, ännu bättre om något år.

Mat & Dryck | Sommarviner
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login