Nya fantastiska Champagner från Billecart- Salmon

Av den 21 februari, 2019

Lagom till Alla Hjärtans Dag så släpps 2 nya champagner från Billecart-Salmon.

Billecart-Salmon, Brut Sous Bois-  Sous Bois är gjort på chardonnay, pinot noir och pinot meunier. De mesta av frukten kommer från premier cru och grand cru lägen runt om champagne.

Vinet är ekfatslagrat och ligger även på jästfällningen i 6-7 år.

Det finns mjuka aromatiska inslag av torkad frukt och citrus tillsammans med en härlig smörig ton, smakmässigt så utmärker sig Sous Bois med en smakexplosion av brioche och smörkola. En ljus citrus ton balanserar ut vinet och gör det till en perfekt champagne att dricka till rätter med svamp och smöriga såser.

Billecart-Salmon Cuvée Louis Blancs de Blanc 2006 som är gjort på endast chardonnay från Grand Cru lägen i champagne är ett fantastisk vin som kan lagras i upp till 10 år.

2006 var en härlig årgång i champagne, en varm start i juni och juli balanserades ut av en kyligare augusti och sen kom en varm september lagom till skörd. Detta vin har fantastiska aromer av vita blommor och citrus, med en mjuk smak av persika, vitpeppar och citrus så är det ett perfekt vin att dricka till fisk och skaldjur.

Detta är den första årgången av Billecart-Salmon Cuvée Louis Blancs de Blanc 2006-

Namnet kommer från Elisabeth Salmon’s bror,  Louis Salmon, cellar master/vinmakare för Billecart-Salmon när huset grundades år 1818.

Endast 24 flaskor av detta vin släpps.

Billecart-Salmon

Vinhuset som firar 200 år i år ( det var grundat 1818) I byn Mareuil-sur-Aÿ, drivs idag av den 8e generationen Billecart. Under de 200 år som de har gjort sina otroliga viner så har de varit pionjärer I att kallstabilisera vinerna och jobbar hårt för att undvika oxidering, allt för att bevara så mycket frukt och elegans som möjligt.

Sverige har en liten del att spela I den otroliga historien om Billecart-Salmon. År 1999 under Richard Juhlin’s Millennium provning så tog Billecart-Salmon årgång 1959 hem titeln “Champagne of the Millennium” och årgång 1961 kom på andra plats.

Dryck | Billecart-Salmon
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login