Nya China

Örebro länsteater ägs av Örebro läns landsting och Örebro kommun. Teaterns hemort är Örebro där våra två scener ligger.

På anrika Örebro Teater, granne med Örebro slott, ligger vår nyligen nyrenoverade huvudscen. Ett stenkast bort finns Nya China, en scen för gästspel, performances samt barn- och ungdomsföreställningar.

Örebro länsteater har i uppdrag att prioritera barn och unga, att ha en tydlig konstnärlig profil och att stärka närvaron i hela Örebro län. Scenkonst på teckenspråk är en verksamhet som vi prioriterar i samarbete med andra aktörer både i regionen och i landet.

Historia.
1965 startade Riksteatern en dekorverkstad i Örebro. 1969 bildades Riksteaterns Örebroensemble, som hade åtta skådespelare och en konstnärlig ledare. Ur denna ensemble bildades 1983 stiftelsen Länsteatern i Örebro med länets kommuner och Landstinget som ägare. Då huserade man på Hjalmar Bergmanteatern som är inrymd i Medborgarhuset i Örebro.

Hösten 2002 flyttade Länsteatern till Örebro teater som numera används som huvudscen, men vår dekorverkstad med dekorateljé ligger dock kvar på Hjalmar Bergmanteatern. En trappa upp i Örebro teaters västra flygel ligger Caféscenen som också används som pausservering.

2007 ombildades Länsteatern till aktiebolag med Örebro läns landsting som huvudägare.

Hösten 2011 invigdes Nya China på Storgatan 19 där två mindre scener fylls med utmanande och inspirerade scenkonst för både unga och vuxna

Info.
Nya China
Storgatan 19
703 61 Örebro
Tele. 019-689 89 89

Hitta till Nya China >>