Nya årgången av Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz uppvisar världsklass

Av den 4 mars, 2017

Nu har den nya årgången av Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz nått den svenska marknaden. Årgång 2014 har visat sig vara en av de bästa någonsin med höga poäng från ledande vinkritiker. Bin 28 2014 har bland annat tilldelats 95 poäng av vinkritikern James Halliday och gör därmed Penfolds toppviner sällskap i klassen 95+ poäng.

Att ett vin för 200 kr lever upp till denna nivå är imponerande. Detta visar på Penfolds ständiga strävan efter att uppnå högsta möjliga kvalitet, något som genomsyrar hela Penfolds sortiment, säger Sara Dahlén, marknadsansvarig för Penfolds i Norden.

Bin 28 är ett typexempel på en Australiensisk Shiraz från ett varmt klimat – fruktig och robust med generösa smaker. Vinet gjordes första gången 1959 och är namngivet efter den berömda vingården Kalimna i Barossa Valley som köptes av familjen Penfolds år 1945. Från början skördades druvorna till Bin 28 uteslutande från denna vingård men idag väljs druvorna omsorgfullt ut från flera regioner och vingårdar i Södra Australien med Barossa Valley alltid välrepresenterat. Vinet bjuder på generösa smaker av plommon, björnbär och vilda blåbär med inslag av svarta oliver och choklad.

2014 var en bra årgång i Södra Australien. En högre nederbörd än normalt under vintern och tidiga vårregn gav vinrankorna en hälsosamt fuktig jord under växtperioden. Sen vår möttes av varma temperaturer som fortsatte under sommaren och genom veraison vilket resulterade i en jämn utveckling för druvorna och en hög färg- och smakintensitet.

Penfolds förmåga att utnyttja sitt långa vinmakararv och samtidigt förnya och utveckla sina viner visar sig i denna lansering. Peter Gago, Penfolds chefsvinmakare beskriver den nya årgången av Bin 28 som stilistiskt traditionell med en mörk, djup fruktighet samtidigt som han i denna lansering ser en modern Bin 28 växa fram – alltmer förfinad och balanserad.

Priset för Penfolds Bin 28 Shiraz är 200 kronor, vinet finns tillgängligt i Systembolagets butiker med artikelnummer 16320.

Bin 28 Shiraz årgång 2014 har bland annat blivit tilldelat nedan poäng från erkända vinkritiker:

  • Huon Hooke – 95 p/100 p
  • James Halliday – 95 p/100 p
  • Tony Love – 95 p/100 p
  • Andrew Caillard – 93 p/100 p
  • Lisa Perrotti-Brown (Robert Parkers Wine Advocate) – 91 p/100 p
  • Jancis Robinson – 16,5+ p/20 p

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login