Ny spansk trio till Sverige

Av den 14 november, 2018

Nu lanserar Hermansson & Co tre ytterst eleganta och ursprungstypiska spanska skönheter på den svenska marknaden.

Det handlar om viner ifrån de tre klassiska distrikten Rioja Alta, Ribera del Duero och Rías Baixas. Distrikt som gjort sig kända just för sina högkvalitativa viner, och som älskas av såväl spanjorerna själva som av den svenske vinintresserade konsumenten.

Hermansson & Co har sedan en tid tillbaka haft vinerna i sitt restaurangsortiment. Men då såväl journalister som vinintresserade konsumenter i allt större uträckning efterfrågade just dessa viner, togs beslutet att i början av november lansera trion i Systembolagets beställningssortiment.

 Det här är tre ytterst spänstiga exempel på variationen i Spaniens vinnäring. Det handlar om tre i sig helt olika viner, men med en elegans som bidragit till att de i princip abonnerar på priser och poäng från såväl Wine Spectator och Parker som Wine Advocat och Mundus Vini. Efter all efterfrågan sedan vi lanserade dem på restaurangsidan, är jag nu oerhört glad över att vi kan erbjuda svenska konsumenter att ta del av denna fantastiska vinskatt, Säger Thomas Larsson, produktchef hos Hermansson & Co.


MARQUÉS DE VARGAS RESERVA 2012 (D.O.Ca. Rioja)
Druvor: 85% Tempranillo, 10% Mazuelo, 5% Garnacha
Ursprung: Spanien, Rioja
Alkoholhalt:14,0%
Restsocker:1,8 g/L
Syra: 5,4 g/l
Artikelnr:78622-01
Pris: 209 kr Beställningssortimentet

Karaktär: Mörkt röd färg. Intensiv doft med toner av blåbär, torkad frukt, choklad, mint, fat och lite vanilj. Smaken är balanserad i lättsam stil med toner av blåbär, torkad frukt, röda bär, vanilj, kaffe och söta kryddor. Vinet är komplext, silkeslent, har eleganta tanniner och ett långt något kryddigt avslut.

Serveras med fördel: Vid 16-18 grader med väl dekanterat till grillat kött, Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva de Salamanca och getost.

Lagringssätt/Tillverkningsmetod: Druvorna avstjälkasoch får sen jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar under 11-13 dagar. Daglig överpumpning.

Vingård: Hacienda Pradolagar, Rioja

Jordmån/terroir: Vingården domineras av kalkrik lerjord

Skördemetod: Handplockade druvor. Vinrankorna som har en snittålder på ca 35 år är s.k. bush vines, d.v.s vinstockar som växer som buskar och som tuktas utan stöttning

Lagringssätt/Vinmakarmetod: Vinet lagras 26 månader amerikanska (30%), rysk-kaukasiska (30%) och franska (40%) ekfat om 225 liter. 50% av faten är nya och 50% är 2 år gamla.

Typ av odling: Traditionell. Sker så naturligt som möjligt, utan användning av bekämpningsmedel

——————————————————

CONDEDE SAN CRISTOBAL 2014 (D.O. Riberadel Duero)
Druvor: Tinto Fino 86%, Cabernet Sauvignon 6%, Merlot 8%
Ursprung: Spanien, Ribera del Duero
Alkoholhalt: 14,0%
Restsocker: 2,90 g/l
Syra: 5,2 g/L
Artikelnr:79578-01
Pris: 189 kr Beställningssortimentet

Karaktär: Klar ljusröd färg. Koncentrerad och komplex doft med toner av vanilj, mörka bär, kaffe och soja. Smaken är intensiv och balanserad med toner av mörka bär, kaffe och mörk choklad. Eftersmaken är lång och kryddig med en viss eldighet.

Serveras med fördel: Vid 16-18 grader till lamm, grillat kött eller charkbrickan.

Total produktion: 300 000 flaskor

Vingård: Condede San Cristóbal

Altitud: ca 800 m.ö.h.

Skördemetod: Druvorna selekteras noga innan de handplockas tidigt på morgonen och tas direkt till vinerietsom ligger i anslutning till vingården.

Lagringssätt/Vinmakarmetod: Druvorna kallpressas i 3-5 dagar innan jäsning som sker under temperaturkontrollerade former i 9-12 dagar. Vinet lagras sedan på fat av fransk och amerikansk ek i 12 månader.

Typ av odling: Traditionell odling

——————————————————

PAZODE SAN MAURO 2017 (D.O. RíasBaixas)
Druva:100% Albariño
Ursprung: Spanien, Rias Baixas
Alkoholhalt: 12,5%
Restsocker: 1,9 g/L
Syra: 7,5 g/L
Artikelnr: 72096-01
Pris: 149 kr Beställningssortimentet

Karaktär: Färgen är ljust halmgul. Doften är komplex och frisk med tydliga toner av lime, citrus, tropiska toner och gräs. Smaken är klassiskt ursprungstypisk i en elegant stil med toner av lime, lite honung och gräs. Lång och frisk eftersmak.

Serveras med fördel: Vid 8-10 grader till skaldjur eller fisk.

Vingård: Pazode San Mauro

Jordmån/terroir: Granit och sand.

Lagringssätt/Vinmakarmetod: Vinet lagras i ståltank 10-15 dagar.

Typ av odling: Traditionell odling.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login