Ny romanserie använder charm och humor för att fånga våra tabun kring döden

Av den 22 mars, 2019

Feelgood-favoriten Ewa Klingberg har tidigare bland annat skrivit en rosad romanserie om småstadslivet i Huskvarna. Nu tar hon fasta på sina personliga erfarenheter från arbetet på en begravningsbyrå. I romanserien Begravningsbyrån Tranan skildrar hon den både hjärtevärmande och absurda tillvaron i dödens ständiga närhet.

I romanseriens första del, Där rosor faktiskt dör, möter vi Sandra som gör ett stopp i Tranås för att hälsa på sin moster under sommarsemestern. Mosterns begravningsbyrå hotas av konkurs och inom kort blir Sandra indragen för att hjälpa till. Den efterlängtade semestern blir blott en dröm då hon istället kastas in i värld som inbegriper märkliga dödsfall, dammiga kistor och knepiga bouppteckningar.

I romanserien Begravningsbyrån Tranan följer vi Sandras nya vardag i småstaden och hur hon kämpar med att få begravningsbyrån på fötter. Ewa Klingberg skildrar historien med värme, finurlighet och trovärdighet. Författarens egna erfarenheter från livet på en begravningsbyrå kom väl till pass under skrivandet. Och hon har funderat mycket på de frågor och tabun som kretsar kring döden:

– Döden är ju något som vi alla möter genom livet och själva ska gå igenom till sist. Samtidigt är döden på många sätt helt frånkopplad från livet i dagens samhälle, menar Ewa Klingberg och fortsätter: Idag tar vi oss knappt tid att sörja och ”direktare” (begravning utan ceremoni) blir allt vanligare. I min nya romanserie vill jag skildra döden som en del av vardagen. På en begravningsbyrå är dagarna präglade av sorg och kris, men också av värme, skratt och absurda situationer.

Ewa Klingberg är Sveriges nya feelgood-drottning, med titlar som Manglade dukar och vikta servetter bakom sig. Hon har tidigare arbetat som lärare men är författare på heltid sedan 15 år tillbaka.

Utgivning: 25 mars

Kommande böcker i serien Begravningsbyrån Tranan släpps vår och sommar 2019, som inbundna böcker och som ljudböcker. Blott en begravning (del 2, utgivning april), Nu stormar det i dalens famn (del 3, utgivning juni) och I denna ljuva villervalla (del 4, utgivning aug).

Läsa | Ny romanserie använder charm och humor för att fånga våra tabun kring döden
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login