Ny Örebrolåt av bandet Örebrosöner

Av den 10 juli, 2018

Örebrosöner är ett relativt nybildat band, men projektet har grott i över tio år och nu har man släppt sina första två låtar på Spotify där den ena låten ”Hjälmarens grund” är en hyllning till Örebro.

Jag träffar Örebrosöner vid Örebro slott för en pratstund om bandet och de nya låtarna.

Berätta lite om bandet Örebrosöner.
– Det hela började med att två av bandmedlemmarna Daniel Norén och William Ingvarsson hade en refrängidé till en låt som handlade om Hjälmaren, den spann vi sedan vidare på och det blev låten ”Hjälmarens grund”. Vi tyckte att den blev så bra att vi valde att spela in den för att kunna dela den med alla andra, säger Freddie Liljegren sångare och gitarrist i bandet.

Hur länge har Örebrosöner funnits?
– Första gången vi repade med bandet var i slutet av sommaren 2017, säger Kristoffer Larsson bassist.

– Själva låtidén har nog funnits i tio år, men själva tanken att bilda ett band har inte funnits lika länge, säger William Ingvarsson gitarrist.

– Vi har talat om att vi skall starta Örebrosöner under en tid, men det var först i höstas som vi tog tag i det hela och bestämda att nu spelar vi in de låtar som vi har, säger Daniel Norén trummis.

Jag vet att det finns en story bakom låten ”Hjälmarens grund”, kan ni berätta om hur den blev till?
– Det hela började med att William hade en refrängmelodi som han knåpade ihop för sådär en tio år sedan, han spelade den för mig och jag tyckte den var grymt bra så vi satte oss och skrev en första text till den, sedan fastnade låten i våra huvuden och vi gick runt och sjöng på den under flera år utan att vi kom vidare, säger Daniel.

– Sedan började jag umgås med Freddie och spelade ett i band med honom, han är grym på att skriva låtar och sjunga. Willes pappa har en båt i Hjälmaren som vi brukar åka ut med varje sommar, så vi beslutade att ta med Freddie på en tur ut i båten för att visa honom den här låten för att se om han kunde skriva klart den åt oss, fortsätter Daniel.

– Vi hade bara en kort del av refrängen, en runda eller max två så det var inte ens hela refrängen men vi tyckte att det var en bra början och den satt hela tiden. Det var här Freddie kom in i bilden, säger William.

– Precis när vi skulle åka ut med båten så började det regna så vi fick dra på kapellet, Wille började spela och så sjöng vi låten för Freddie. Freddie hade med sig sin gitarr också och han börjar genast att komplettera låten, det var grymt, säger Daniel.

– Det var där låten tog ny fart, säger Freddie.

– Efter en stund slutade det regna och solen sken upp, så vi åkte ut i fåran och där skrev vi första versen, säger Daniel.

– Melodin kom nästan omgående och därefter kändes det som om refrängen skrev sig själv, det tog verkligen inte lång tid och vi har inte ändrat någonting på den efteråt och det var typ fem år sedan, säger Freddie.

– Efter det fortsatte vi med att knåpa på låten en tid, jobbade oss framåt lite i taget så att det bara var andra versen kvar, då gjorde vi en ny resa ut på Hjälmaren för att skriva klart andra versen, fortsätter Freddie.

– Det känns extra roligt att ”Hjälmarens grund” finns ute nu då många i vårt kompisgäng har gillat den i många år och även varit delaktiga till att vi nu släppt den, säger Daniel.

Var skulle man kunna säga att era musikaliska referenser ligger?

– Oj det var svårt, jag själv var hårdrockare länge men det har ju skiftat genom åren. Men vi lyssnar alla på bland andra Mumford & Sons och Jens Hult, säger Kristoffer.

Hur ser framtidsplanerna ut för Örebrosöner?
– Vi har fått så bra respons på låtarna vi släppt och vi har flera låtidéer på gång, så vi vill gärna ut och spela, säger Kristoffer.

– Det här är ju en ny konstellation där jag och Freddie spelat ihop länge i olika band. William har jag känt sedan vi var sex år och vi startade vårt första band tillsammans, men har inte spelat ihop sedan vi var femton. Så det känns jättekul att vi är det här gänget som är väldigt bra polare allihopa och gör bra musik tillsammans, så jag tror att vi kommer fortsätta att skriva nytt och spela, säger Daniel.

Har ni något övrigt ni vill säga?
– Vi vill gärna se att ”Hjälmarens grund” blir lite av en signaturmelodi för Örebro i sommar, säger Kristoffer.

– Gå in på Spotify, lyssna på låtarna och kommentera gärna vare sig ni tycker den är bra eller dålig, säger Freddie.

Vi på Örebroguiden önskar Örebrosöner lycka till i framtiden.

Lyssna på låtarna här.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebrosöner
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login