Ny oberoende distributör vill demokratisera musikbranschen — fler ska få mer

Av den 13 september, 2018
ALOADED, en ny tjänst för oberoende musikdistribution.

Nu moderniseras den digitala musikdistributionen. Ett nytt initiativ sprunget ur den svenska oberoende musikbranschen har ett tydligt mål: artister och indiebolag ska få en större del av intäkterna.

I dagarna lanseras ALOADED, den enda svenska fullservice-lösningen för modern oberoende musikdistribution. Kalle Magnusson, medgrundare och vd, berättar:

Vårt erbjudande handlar i botten om att demokratisera musikbranschen, vi vill att fler ska få ta del av det ekonomiska uppsving vi sett under de senaste åren. Totalt omsatte den svenska musikmarknaden nästan 10 miljarder kronor förra året, och en allt för liten del av det landar hos artisterna och de mindre skivbolagen.

– De tre majorbolagen kontrollerar i stort sett alla distributörer som är tillgängliga för artister, managers och mindre skivbolag. Phonofile var den sista oberoende aktören att säljas till Sony Music. Många söker nu efter ett modernare upplägg med större frihet – både kreativt och ekonomiskt. Vår lösning ligger nånstans mellan en label och en traditionell distributör, säger John Gadnert, medgrundare och styrelseordförande.

ALOADED är 100 procent oberoende och grundarna har aktivt valt att bygga verksamheten utan stöd av riskkapital och kortsiktiga intressen. Bolaget har idag sex anställda, i Stockholm, Malmö, Göteborg och Hongkong.

Vår framgång är en kollektiv ansträngning, går det bra för artisterna går det bra för oss. Vi vet hur man bygger långsiktiga artistkarriärer men också vad alla duktiga personer bakom artisterna behöver – mer tid för kreativt arbete och mindre tid för krävande administration. Vi hjälper till med avräkningar, marknadsföring och i kontakten med redaktörer och spellistor, säger John Gadnert och fortsätter: Sist men inte minst så har vi det snyggaste gränssnittet för hantering och analys av metadata.

Vi tror att många har behov av ett djupare sambete med sin distributör. Det räcker inte längre med att bara ladda upp låtarna, det är vad som händer runtomkring som är avgörande, avslutar Kalle Magnusson.

Läs mer om vad ALOADED kan göra för artister, labels och andra rättighetsinnehavare på bolagets hemsida: www.aloaded.com


Grundare
Delar av teamet har en bakgrund i indiebolaget Hybris, ett oberoende skivbolag som legat i framkant i musikbranschens digitala utveckling sedan tidigt 2000-tal. De var bland annat drivande i tankesmedjan The Swedish Model, som under brinnande fildelningskrig, cirka 2007–2008, pratade om vikten av att utveckla nya affärsmodeller och välkomna digitala musiktjänster, snarare än att satsa stora pengar på att jaga pirater och hålla fast vid CD-formatet. The Swedish Models arbete underlättade bland annat att prenumerationstjänster för strömmande musik, som Spotify, senare fick ett varmt välkomnande.

Målgrupp
Artister, band, skivbolag, artistkollektiv, förlag, musikproducenter, dj:s, musikstudior. I alla genrer och storlekar. I Sverige och utomlands. Aloaded hjälper också artister och managers som vill starta egna skivbolag genom hela den processen.

Kultur & Musik | Aloaded
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login