Ny knivserie från Tamahagane

Av den 23 september, 2019

Vill du vässa dina kunskaper i köket? Tamahaganes nya knivserie Shokunin gör matlagningen till ett riktigt hantverk.

Shokunin är en serie som kombinerar europeisk knivdesign med traditionellt japanskt hantverkskunnande. Detta avspeglar sig också i namnet som betyder ”den bästa hantverkaren” på japanska. Serien består av sju vassa knivmodeller.

Knivbladet är tillverkat av högkvalitativt stål och handtaget av exklusiv, svart pakkawood. Pakkawood består av fanér och specialplast som sammanfogas under högt tryck. Materialet har antibakteriella egenskaper samtidigt som det behåller strukturen från träet, något som ger knivhandtaget en svårslagen känsla. Jämfört med Tamahaganes andra knivserier har handtaget en kantigare och mer europeisk form.

KNIVAR SOM INGÅR I SERIEN

KOCKKNIV, 21 CM
Kockkniven är kockens bästa vän. Det är en mångsidig knivmodell som du kan använda till att skära, hacka och tärna de allra flesta råvaror. Tyngden i knivbladet underlättar när du arbetar med stora köttstycken och rotsaker.

ALLKNIV, 12 CM
Allkniven är en liten favorit i knivblocket. När du tycker att kockkniven känns för stor och skalkniven känns för liten, då är allkniven ett bra val. Du kan bland annat använda kniven till att hacka lök, chili, örter, mindre rotfrukter och frukter.

URBENINGSKNIV, 15 CM
En urbeningskniv med ett styvt och relativt smalt blad. Modellen är perfekt när du exempelvis styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Då är det viktigt att ha en tålig kniv, eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen.

TRANCHERKNIV, 24 CM
En trancherkniv påminner om en kockkniv i modellen. Skillnaden är att den har ett längre och smalare knivblad. Formen underlättar när du trancherar, det vill säga skär upp kött i tunna skivor. Kniven går utmärkt att använda till både rått och tillagat kött, likaså sushi och sashimi.

BRÖDKNIV ”SOFTSLICER”, 26 CM
Brödkniven kännetecknas av ett långt knivblad med tandad egg. Den här modellen, en så kallad ”softslicer”, skiljer sig lite i formen. Bladet är lägre än normalt och är dessutom flexibelt. Det gör att kniven är mycket följsam, vilket underlättar när du exempelvis skär mjukt bröd i tunna skivor.

GRÖNSAKSHACKA, 18 CM
Grönsakskniven är en effektiv kniv. Bladet är nästintill rektangulärt, vilket gör att du kan skära hela vägen genom råvaran utan att skjuta eller dra kniven. Knivmodellen är perfekt när du behöver ha bra kontroll över ditt snitt, exempelvis vid intensivt hackande eller när du vill undvika att skära in i roten på en lök eller rotfrukt.

OLIVSLIPAD SANTOKUKNIV, 17,5 CM
Santoku är en japansk knivmodell som har många likheter med en klassisk kockkniv. Skillnaden är att knivbladet är något kortare och har en rundad spets. Översatt till svenska betyder santoku ”tre uppgifter”. Kniven är nämligen bäst lämpad för tre uppgifter: att skära, tärna och hacka. Den här modellen är olivslipad, vilket betyder att den har små fördjupningar i knivbladet. Det gör att råvaran inte lika lätt fastnar i kniven när du skär.

Hitta knivarna här»

Prylar | Ny knivserie från Tamahagane
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login