Ny fotoutställning visar upp stjärnhimlens prakt

Av den 10 augusti, 2017

Upptäck universum är en ny utställning med fotografier av stjärnhimlen. Till utställningen, som blir den första i sitt slag i Sverige, bidrar sex av landets främsta astrofotografer med tre bilder var. Bilderna visar allt från solen, månen och norrsken till vackra nebulosor och fjärran galaxer.

Utställningen visas på flera platser i landet med start på Astronomins dag och natt den 23 september.

Jesper Sollerman är ordförande för Svenska astronomiska sällskapet, som sedan 2012 ligger bakom festivalen Astronomins dag och natt, och som nu tagit initiativ till utställningen.

– Vi är många i Sverige som bor i upplysta städer. Många, särskilt unga, har aldrig fått ta del av en av våra största naturresurser: stjärnhimlen. Med utställningen vill vi visa upp vår underbara stjärnhimmel och uppmärksamma några av de fotografer som skickligt fångar den på bild, säger han.

Utställningen visas på många olika platser runt om i Sverige, för närvarande planeras visning i Örebro på Krämaren med start lördag 23 september.

Fler platser tillkommer
Bilderna i utställningen är tagna av några av Sveriges mest kända och skickligaste astrofotografer – fotografer som specialiserar sig på att avbilda himlafenomen. Fotograferna har alla figurerat de senaste par åren när tidskriften Populär Astronomis utsett årets Bästa svenska astronomibild.

Fotograferna är som följer:

  • Martin Fransson, Habo, Jönköpings län;
  • Zoltan Nagy, Västerås;
  • Peter Rosén, Stockholm;
  • Göran Strand, Frösön, Jämtland;
  • Mia Stålnacke, Kiruna; och
  • Jörgen Tannerstedt, Kalmar.

Mer om utställningen
Utställningen består av 18 fotografier. De kompletteras med bildtexter och två informationsplanscher, en om vår galax Vintergatan, och en om ljusföroreningar. Huvudsponsor för utställningen är Crimson, som också bidrar med högkvalitativa utskrifter för utställningen. Planscherna görs av föreningen Örebro astronomi.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login