Ny fisheye-zoom från Pentax

Av den 18 juli, 2019

Utvecklingen av det här nya objektivet utgår från nuvarande modell, smc PENTAX-DA FISH-EYE10-17mmF3.5-4.5 ED(IF), men är en genomgripande vidareutveckling. En ny flerlagers HD antireflexbehandling har applicerats på alla linser för hög kontrast och skärpa från kant till kant utan slöjor och spökeffekter.

Även utsidan har fått ett rejält ansiktslyft för att matcha designen hos de senaste DSLR-modellerna. En stor skillnad är också att motljusskyddet nu går att montera av. När objektivet är monterat på en PENTAX K-1 eller PENTAX K-1 Mark II och i sitt vidvinkligaste läge får man en rund bild (äkta fish-eye) när motljusskyddet är avmonterat.

HD* Coating för förbättrad bildkvalité
Med Pentax senaste multi-lagers coating reduceras reflexer mer än 50 procent effektivare än tidigare. Objektivet har också en förbättrad ljustransmission samt en Extra-low Dispersion (ED)-lins för att minimera kromatisk aberration.

* HD är en förkortning av High Definition.

Zoom-område som täcker fisheye
Vid 10mm brännvidd ger objektivet en bildvinkel på 180 grader när det används på en kamera med APS-C sensor. En härlig brännvidd för att skapa dramatiska bilder som verkligen sticker ut i mängden. Eftersom bildvinkel ändras dramatiskt vid zoomning ger det fotografen stora kreativa möjligheter. Gillar man spännande bildvinklar är det svårt att hitta ett roligare objektiv

Design
Objektivet har fått en helt ny design och finish, som liknar de senaste DA- och D FA-objektiven. Det innebär att det också väl matchar de senaste kamera-modellerna. Det löstagbara motljusskyddet ger en rund fisheye-bild* när det är monterat på en modell med fullformats-sensor.

* Utan motljusskydd med “Crop Function” inställd på “FF-mode”, kan vinjettering uppstå samt sämre bildkvalité i kanterna, eftersom bilden då delvis hamnar utanför objektivets bildcirkel.

SP coating för att skydda
Objektivets frontlins är försedd med SP (Super Protect) Coating, som effektivt avvisar vatten, fett och smuts. Det gör det mycket enkelt att rengöra från t.ex. fingeravtryck.

Övriga funktione

  • Quick-Shift Focus System, gör det möjligt att snabbt skifta från autofokus till manuell fokus
  • En närgräns på bara 14 centimeter gör att objektivets frontlins kan placeras på bara 2,5 2,5 centimeter från motivet, för extrema närbilder.

Pris och leverans
HD PENTAX-DA FISH-EYE10-17mmF3.5-4.5 ED börjar levereras under augusti.
Cirkapris: 5 999:- kronor (inkl. moms)

Specifikationer
Brännvidd: 11-17 mm
Största bländaröpping: F 3.5-4.5
Fattning: KAF
Fokusering: Autofokus
Bildstabilisering: Nej (finns inbyggt i Pentax kamerahus)
Optisk konstruktion: 10 linser / 8 grupper
Minsta bländaröppning: 22-32
Närgräns: 14 cm
Max avbildningsskala: 0,39x
Antal bländarlameller: 6
Filtergänga: Nej
Längd: 70 mm
Diameter: 67,5 mm
Vikt: 317 gram /med motljusskydd: 323 gram
Ingår: Motljusskydd, objektivlock

Prylar | Ny fisheye-zoom från Pentax
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login