Ny bok – Utställningskatalog för ”Barnet i Tornet – Jan Håfström på Örebro slott”

Av den 7 juli, 2020

Jan Håfström är en av våra stora konstnärer och Örebro läns museum är stolt över den fina samling som visas i ett av tornen på Örebro slott. Hela tornet, med alla de enskilda konstverken, är tillsammans ett stort verk. Att vara inne i tornet är att få stiga rätt in i Jan Håfströms huvud.

Nu har museet tagit fram en ambitiös utställningskatalog till utställningen med namnet ”Barnet i tornet”, med katalogen vill museet hjälpa den som har ett spirande konstintresse att ta sig in i ett av Sveriges största konstnärskap. 

Textförfattare är konst- och kulturjournalisten Stefan Nilson, bland annat tidigare medarbetare på NAs kulturredaktion. Att anlita Stefan Nilson föll sig naturligt, han har länge varit ett fan av Håfström och ingår dessutom i länsmuseets konstråd.

Stefan ger läsaren nycklar, öppnar gluggar och pekar ut vägar, in i Jan Håfströms värld, och Stefan är för klok för att ge ett facit. Han ger istället alternativ och perspektiv, lirkar och lurar oss till att börja tänka själva. På kuppen får vi länkar till konsthistoria, filosofi, litteratur.

Boken/katalogen har kommit till tack vare bidrag från Längmanska kulturfonden. Den är formgiven av Patric Leo som har ett långt samarbete med Jan Håfström bakom sig med flera av hans publikationer. 

Boken finns till försäljning i utställningen på Örebro slott och i butiken på Siggebohyttans bergsmansgård.

Kultur | Ny bok – Utställningskatalog för ”Barnet i Tornet – Jan Håfström på Örebro slott”
Örebroguiden

Källa Örebro Läns Museum

You must be logged in to post a comment Login