Ny bok av Grenadine Bokförlag: Maträtternas historia

Av den 4 november, 2019

Här ger författaren Ted Wärnåker oss bakgrunden till hur våra vanligaste maträtter tagit sig hela vägen från där allt började till en meny nära dig. Ofta finns en bra historia som är värd att berätta.

Vem kunde tänka sig att ansjovisgratängen Janssons frestelse har fått sitt namn från en stumfilm från 1928 där filmens huvudrollsinnehavare blir frestad av grannens dotter? Eller att vår nuvarande svenske konungs mamma gett sitt namn till gatukökskedjan Sibylla? Att den franske krögare som serverade den första Biff Rydberg även fick ansvaret att uppföra Grand Hotel i Stockholm?

Boken berättar om de tre prinsessorna som namngivit vår svenska prinsesstårta och om hur det gick till när Tore Wretman serverade den första planksteken på sin restaurang Stallmästaregården. Men även när Flygande Jacob, Tjälknölen och ett femtiotal andra rätter fick sin plats på den gastronomiska världskartan.

Läsaren får en bättre bakgrundsförståelse för maträtterna som behandlas i boken, med förhoppningen om att på så sätt uppskatta dem ännu mer. Dessutom leder berättelser om legendariska kockar och kokböcker till att läsaren kommer kunna brilljera med sina kunskaper runt middagsbordet.

Författaren Ted Wärnåker har i Maträtternas historia använt historiska faktaböcker och kokböcker, gastronomiska biografier, intervjuer och annat material, för att ge oss 55 unika historier som vi inte visste att vi ville veta.

Kultur | Ny bok av Grenadine Bokförlag: Maträtternas historia
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login