Ny app ska få barn att släppa mobilen

Av den 6 november, 2018

Friluftsfrämjandet har tillsammans med UX-designbyrån Osynlig tagit fram en applikation för att hjälpa barn att upptäcka och lära sig om naturen. Genom appen ”Skogsmulle och Naturboken” knyts den digitala och fysiska världen ihop för att uppmuntra barn att lägga ifrån sig mobilen.

Friluftsfrämjandet jobbar för att fler barn ska känna till allemansrätten, möjligheterna naturen ger oss och samtidigt öka barns rörelse. Tillsammans med Osynlig ville man hitta en lösning som drar nytta av barnens naturliga upptäckarlust och samtidigt deras intresse för digitala plattformar, för att skapa förändring.

– Vår ambition var att göra två saker: Lära barn om allemansrätten och bidra till utomhusrörelse. Vi kunde inte bara göra ett roligt spel, vi behövde hitta något som fick dem att vilja ta på sig skorna och gå ut. Vi ville att de skulle få se, höra och känna allt som naturen har att ge. Vi ville helt enkelt få dem att bli nyfikna och äventyrslystna på vår fina natur!, säger Jonas Englund, Lead UX-designer på Osynlig.

I projektet har användarnas behov satts i första rummet genom workshops, rapid prototyping och kontinuerliga användartester. Det har varit avgörande för att arbetet med att bygga appen skulle bli lyckat. 

– Skogsmulle är ett varumärke med lång historia och som många känner en stark värme och nostalgi kring. Osynlig har haft en otrolig förmåga att snabbt och genuint förstå Skogsmulle och också våra behov, potential och utmaningar. På ett innovativt och Skogsmulle-finurligt sätt har de hjälpt oss att nyttja den digitala världen och med Skogsmulle som vägvisare fortsätta förmedla kunskapen om allemansrätten – men genom en app som också lockar barn ut i naturen. En uppgift där fingertoppskänslan är absolut avgörande, säger Emelie Thorngren, projektledare på Friluftsfrämjandet

Lanseringen av appen för iOS och Android är det första steget i utforskandet av digitala plattformar som hjälpmedel för att öka barns relation till naturen.

– Det har varit otroligt roligt att få jobba med så klassiska och starka varumärken som Friluftsfrämjandet och Skogsmulle. Att hjälpa fler barn att få komma ut röra sig i naturen går helt i linje med vad vi på Osynlig älskar att göra – lösa riktiga problem med design. Här har vi fått chansen att ta ett helhetsgrepp och jobba som ett team med såväl UX-strategi, som UI-design och frontendutveckling. Det är att drömuppdrag för Osynlig att jobba med Friluftsfrämjandet, säger Linus Lennstrand, VD på Osynlig.

Appen ”Skogsmulle och Naturboken” kommer att vara gratis för både för Android och iOS. Ladda ner appen för iOS här»

Nöje | Skogsmulle och Naturboken
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login