Nu släpps Gaja Brunello Di Montalcino Pieve Santa Restituta 2011

Av den 6 november, 2016

En nyhet alla Brunello-älskare har väntat på, en ny årgång från Gajas egendom i Brunello di Montalcino, Pieve Santa Restituta.

2011 var ett typiskt år i regionen Brunello. Våren innehöll, en för regionen, genomsnittlig mängd nederbörd och sol. Sommaren bjöd på varma, soliga dagar i juli och augusti men den torra Scirocco-vinden saktade ner vinrankornas tillväxt. Överlag var kvaliteten utmärkt även om volymerna var låga. Frukten som solskadats och drabbats av uttorkning gallrades bort i en strikt urvalsprocess. Skörden inleddes den 31 augusti, förutom den redan låga avkastningen av frukt minskade skörden ytterligare med 30% jämfört med de tidigare år.

Druvorna i Brunello di Montalcino 2011 kommer från Deserti och båda vingårdslägena Sugarille och Rennina. Deserti ligger nordost om byn Montalcino och karaktäriseras av mycket vind och stor temperaturvariation mellan dag och natt.

Jäsningen varade i ca fyra veckor varpå den följdes av lagring på franska barriquer under tolv månader. Efter de tolv månaderna tappades vinet på större slavonska ekliggare och slutlagrades på dessa under ytterligare tolv månader innan vinet slutligen buteljerades. Brunello di Montalcino 2011 har en fruktig, fin struktur med väl integrerad ek, silkig kropp, och elegant tanninstruktur. 

Pieve Santa Restituta ligger vackert inbäddat i det böljande landskapet i Montalcino, strax söder om Siena. Det är den första egendomen som Angelo Gaja investerade i utanför Piemonte. Gården var sedan länge övergiven och de 16 ha som tidigare varit planterade med vin och diverse blandgrödor låg i träda. Angelo insåg snabbt att de magra, kalkrika jordarna var perfekt lämpade för vinodling. De lätt sluttande vingårdarna ligger drygt 350 m.ö.h. och vetter med perfekt exponering mot sydväst.

Egendomen är döpt efter kyrkan Santa Restituta som har anor från 300-talet. Angelo lät rusta upp kyrkan till sin forna glans. För att inte inkräkta på den vackra arkitekturen i byn så har Angelo byggt hela vineriet under marken. Den toppmoderna anläggningen stod klar 2005 vilket även blev den första årgången av de två vingårdsbetecknade vinerna Sugarille och Rennina. Utmärkelserna har duggat tätt sedan starten och Pieve Santa Restituta rankas som en av de absolut främsta producenterna i Brunello di Montalcino.

Pieve Santa Restituta 2011 finns i beställningssortimentet hos systembolaget i Örebro.

Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login