Nu släpps en riktig Tommasi-klassiker från Valpolicella

Av den 28 januari, 2019

Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120 år. Det innebär att man i fyra generationer har odlat och utvecklat viner i Italiens kanske mest klassiska vinregion, Valpolicella. Tommasi Valpolicella har tidigare enbart funnits tillgängligt i begränsat antal och på ett urval restauranger i landet, men lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment. Sannolikt är vinet också familjens mest omhuldade och genomarbetade. Det har nämligen producerats ända sedan starten 1902.

Med tanke på dess långa historia är Tommasi Valpolicella ingen nyhet i ordets egentliga bemärkelse. Men det är först nu det blir tillgängligt för den svenska marknaden.

Vad kan man då förvänta sig av detta traditionsfyllda vin?
Som sig bör är det de lokala druvorna corvina veronese, rondinella och molinara från familjens
egna odlinga i Valpolicella som använts vid framställningen. Det ger vinet en stil som påminner en hel del om en av familjens absoluta specialitet, amaronen.

Den fruktiga karaktären hos Tommasi Valpolicella är dock mycket ungdomligare med både doft och smak av körsbär, hallon, röda bär, örter och vissa fattoner. Tommasi Valpolicella har i likhet med amaronen lagrats på slavonska ekfat.

Den lite piggare men ändå ursprungstypiska framtoningen gör att vinet lämpar sig till lättare italienska rätter som pizza eller pasta. Men givetvis också till antipasti såsom carpaccio med lite tryffelolja tillsammans med en sallad på kronärtskocka, rostade pinjenötter och parmesan.

För den som eftersöker ett trevligt och prisvärt valpolicella-vin präglat av familjen Tommasis kärlek till vin och gästfrihet är tiden kommen.

Tommasi Valpolicella går att beställa på Systembolaget.se.

Tommasi Valpolicella
Art nr: 72383
Pris: 119 kr (750ml)
Druvor: 60% corvina veronese, 30% rondinella, 10% molinara
Ursprung: Italien, Venetien, Valpolicella DOC
Årgång: 2017

Dryck | Tommasi Valpolicella
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login