Nu släpps det fantastiska viner från Raats Family Wines och Pieropan

Av den 17 juni, 2019
Den 11 juni släpptes det några fantastiska viner från Raats Family Wines och Pieropan.

Bruwer Raats är en sydafrikansk legend. Han jobbar klassiskt och placerar vikten vid att framhäva terroir och druvtyperna, här är det Chenin Blanc och Cabernet Franc som är fokus. I Sydafrika ses han dessutom som en revolutionär när det kommer till att jobba med just Cabernet Franc.

Då han håller till i Stellenbosch, så kompletterar han Lively Wines andra sydafrikanska viner i portföljen på ett fint sätt, både geografiskt och vinmässigt.

Bruwer har en tydlig linje med vinerna som startade år 2000, han använder 20-30% ny ek, några äldre ekfat och ca 30-40% neutral ek som är cirka 7-8 år gammal. Det är viktigt med fatlagring för kontakt med jästfällningarna.

Raats Old vine Chenin Blanc 2017, nr 71798 259:-

Alla druvor till detta vin kommer från vingårdar med en genomsnittlig ålder på 35 år. Jordmånen är en mix av granit och Taffelbergssandsten. Druvorna vinifieras separat för att framhäva jordmånernas typiska karaktär som är kalkig från granitvingårdarna och mer tropisk frukt från jordmånarna med sandsten. 

50% av vinerna ligger på 300 liters franska ekfat, och resterande 50 % på ståltank. Efter 9 månader så blandas de två och ligger ytterligare 2 månader på jästfällningen innan vinet buteljeras.

Vinet har en hög mineralitet och mycket karaktär av stenfrukter, det är delikat men med en smak som håller länge.

Raats Family Cabernet Franc 2016, nr 74746 439:-

Vinet som är mörkfruktig och med en tydlig örtig doft, har en medelfyllig smak som är frisk med inlindade tanniner och ett välbalanserat och långt avslut. Vinet har legat på fat, varav 25 procent var nya, i 18 månader.

Raats Family cabernet franc är gjord på druvor från egendomens äldsta och högst belägna vingårdar, där klimatet är svalt och vältempererat.

—————————————————

Pieropan 

En ledstjärna i Soave. 
Pieropan var först med att jobba organiskt och med enkla vingårdslägen i Soave. Här visar de tydligt att Soave inte behöver stå för billigt, vattnigt vitt vin, utan de kan vara komplexa och fantastiska. Överlag så är alla deras viner klassiska och eleganta. Inga sockerbomber här inte.

Pieropan Calvarino 2016,  nr 75741 219:-

Calvarino vingården ligger I hjärtat av Soave Classico och representerar kärnan av den gamla familjeegendomen som köptes I början av 1900 talet. Detta vin var först släppt 1971 och är det mest traditionella och karakteristiska vinet från Soave.

Druvorna är Garganega: 70% Trebbiano di Soave: 30%

Pieropan Ruberpan Valpolicella Superiore 2016, nr 77149 199.-

Elegant, strukturerat, rikt och med en väldigt koncentrerat arom. Mycket smak av röda mogna bär och balanserade tanniner.

Vinet vinner på att lagras i några år.

Druvorna i vinet är, Corvina Veronese: 60%
Rondinella, Corvinone och Croatina Veronese: 30% gamla traditionella valpolicella sorter: 5%

Dryck | Nu släpps det fantastiska viner från Raats Family Wines och Pieropan
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login