Nu släpps Bollinger La Grande Année 2012 på magnum

Av den 16 oktober, 2020

Tidigare i år lanserades Bollinger La Grande Année 2012 på den svenska marknaden och nu släpps vinet på magnumbutelj. 48 flaskor släpptes i Systembolagets beställningssortiment den 14 oktober och vinet kostar 2999 kr.

Bollinger La Grande Année 2012 är redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil men det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare 5-10 år. Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer. Vinet går i gyllene nyanser som ger en indikation på vinets mognadsgrad, bubblorna är små och lätta. Doften är typisk för Bollingers husstil och bär toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

La Grande Année är resultatet av den noggrant bevarade traditionella expertisen hos Champagne Bollinger. Vinet är därför uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, dessa är i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, vilket hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Dryck | Nu släpps Bollinger La Grande Année 2012 på magnum
Örebroguiden

Källa: Arvid Nordquist Vin & öl

You must be logged in to post a comment Login