Nu öppnar Second Place Örebros första consignment butik

Av den 11 september, 2018

På lördag 15 september slår Örebros första och Sveriges andra sneaker och streetwear consignment butik Second Place upp dörrarna på väster.

För er som inte är bekanta med uttrycket ”consignment” kan det enklast förklaras som en second-handbutik där du i detta fall kan köpa, sälja och byta in plagg och sneakers.

Jag träffar grabbarna bakom Second Place i butikslokalen på Lövsagatan 4 där de är i full gång med att bygga klart. Det är Hannes Bäckvall, Sebastian Nilsson och Johan Graff som är personerna bakom projektet.

Berätta för oss vad Second Place är för butik.
– Det kommer att vara en sneakers, street wear, consignment butik, mer som secondhand men med plagg som är lite mer exklusiva av märken som Supreme, Palace och Bape med mera, säger Hannes.

– Oftast handlar det om limiterade kläder i en mycket liten upplaga och tar slut väldigt fort vilket gör dem mycket eftertraktade, folk vill lägga mer pengar på att få tag på dem, säger Sebastian.

– Utbud möter efterfrågan helt enkelt, säger Hannes.

Hur ser det ut med liknande butiker i Sverige?
– Vi blir den andra butiken i hela Sverige som öppnar med det här konceptet, säger Johan.

– Vanliga butiker kan inte sälja de här märkena då de endast säljs till privatpersoner, så vi köper nästan enbart in från privatpersoner, säger Sebastian.

– Sedan är vi även med i utlottningar där de lottar ut vilka som får köpa tillexempel ett par skor, de som vinner utlottningen får köpa skon för låt oss säga 1500 men är suget efter den tillräckligt stort kan den snabbt bli värd kanske 7000 på grund av tillgång och efterfrågan så man skall ha lite tur också, fortsätter han.

– Företeelsen kallas för raffles och används för att inte botar skall köpa alla produkter, vilket kan vara fallet vid ett vanligt webbsläpp, säger Hannes.

Så det stora jobbet med den här typen av butik är helt enkelt att få fram varorna?
– Ja det är en ständig jakt efter att hitta bra priser om man nu inte fått tag på ett visst plagg från droppet, säger Johan.

– Vi köper inte bara från raffels och dropp utan sitter och skrollar genom Instagram och facebook hela tiden, sen är vi med i en massa facebookgrupper där privatpersoner säljer olika plagg och så vidare, säger Hannes.

– Det är ett ständigt letande helt enkelt för att hitta den bästa dealen för att vi själva skall kunna tjäna några pengar på det, så vi letar i timtal varje dag, säger Sebastian.

Kommer ni även att ha webbförsäljning?
– Ja, till en början kommer vi att sälja över Instagram och därefter har vi funderat på en webbsida, säger Johan.

Vilka öppettider kommer ni att hålla i butiken?
– Vi kommer bara att ha öppet lördagar och söndagar mellan 11:00 och 18:00, säger Hannes.

– Det är för att ha chansen att fylla upp butiken också, annars hade vi varit tvungna att sluta på våra vanliga jobb, säger Johan.

– Vi börjar så och får jobba på helgerna helt enkelt och eftersom det är så svårt att få tag i vissa av de här kläderna och skorna, man kan inte bara beställa in 50 stycken av ett plagg. Det betyder att vi själva måste jaga deals hela tiden för att få in de här grejorna, säger Sebastian.

Vad bestämmer om ni försöker få in ett plagg?
– Här gäller det att vi har ett öga för vad som kommer att bli upphajpat, ibland kan ett plagg vara upphajpat men vi ser i forumen vi är med i och tycker att det är skit så är det tillexempel inte något vi satsar på, säger Johan.

– Inom streetwear industrin brukar det fungera så att om en kändis har på sig ett visst plagg eller ett par skor då skjuter priset upp direkt, säger Hannes.

– Ta ett märke som Supreme, från början var det ett stort skateboardmärke men inte alls så exklusivt som det är idag. Då gjorde man ett samarbete med en massa kändisar som Kate Moss och Mike Tyson med flera, de fick ha på sig en Supreme t-shirt och detta tog man en bild på som man sedan satte på en t-shirt så den nya tröjan hade en bild på kändisen som har på sig en Supreme t-shirt, säger Sebastian.

– Tack vare de samarbetena fick de ett stort uppsving som bara har fortsatt sedan dess, de bara fortsätter att bli mer hajpade, fortsätter han.

– Detta har även dragit med sig andra märken som Palace Skateboards till exempel, de gör också tillfälliga samarbeten med andra märken som Champion, Nike, Adidas och North Face. North Face samarbetet kanske är mest kända, säger Hampus.

Hur ser handeln med dessa plagg och skor ut idag?
– Försäljning av sådant här sker varje dag och det är massor av människor som sysslar med det över internet, men vi är den andra fysiska butiken i Sverige, det är ganska stort tycker jag, säger Johan.

Hur känns det nu inför öppningen?
– Intresset har varit grymt och vi har fått frågor om det finns tältplats inför öppningen, samt vilken tid man måste ställa sig i kö, säger Johan.

– Vi har själva trott på idén men visste inte riktigt hur den skulle flyga, men nu när vi har startat igång det så får vi väldigt bra respons med folk som vill skapa samarbeten, skickar cv:n, vill ha praktikplatser och folk från hela Sverige som vill komma hit, säger Sebastian.

Hur känns läget här på väster?
– Det känns perfekt då det bara är cirka 200 meter till Resecentrum, vi räknar med att fånga upp många av dem som brukar åka till Stockholm för att köpa den här typen av kläder, här kan de ta tåget och gå till oss istället, säger Johan.

Berätta lite om kulturen runt de här plaggen.
– Saken med själva hajpen är att den är beroendeframkallande, för några år sedan när jag inte visste om det här så kunde jag gå i vanliga affärer och handla men det går inte längre för man tänker bara på det här, säger Johan.

– Jag tror att de flesta som kommer in i det här känner likadant, och det är så himla kul att hålla på med, fortsätter han.

– Många gillar att bygga upp sin egen outfit och det behöver inte betyda att allt måste vara jättedyrt utan man kan ha ett H&M plagg och bygger på det med en Supreme t-shirt, det handlar om att bygga sin egen stil helt enkelt, säger Sebastian.

– När jag började med det här så minns jag att jag tänkte att 4000 kronor för ett par skor var helt sjukt, men om man ser det som att man köper sina drömskor som man dessutom har sparat till ett tag, så är det kanske inte så farligt. Man använder dem ju inte varje dag heller, fortsätter Sebastian.

Säljer ni något mer än kläder?
– Ja vi säljer även så kallade items som till exempel en Supreme Bibel och en vattenpistol samt accessoarer, det mesta av dem kommer vi inte att sälja men å andra sidan är allt till salu för rätt pris, säger Hannes.

Händer det något speciellt till premiären?
– Vi har ett samarbete med Anis Don Demina och han kommer på premiären bland annat, säger Johan.

Då får jag önska er lycka till och så ses vi till premiären.

Karl-Johan Sandberg, Mode & Skönhet | Second Place
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login