Nu lanseras en ekologisk Chenin Blanc från Nederburg

Av den 2 september, 2018

Nu lanserar Systembolaget en härligt fruktig Chenin Blanc från Sydafrikas mest prisbelönta vineri, Nederburg. Vinet som kommer att säljas på de flesta Systembolagsbutiker är ett ekologiskt vin där druvorna kommer från vingården Papkuilsfontein endast 25 kilometer från havet.

Här växer druvorna i harmoni med naturen och de svala vindarna från havet ger en längre tid för druvorna att mogna, samt att bilda fler goda smaker och aromämnen.

– Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav på tillverkning och på odlingen säger Gustaf Lönnbeck, Brand Manager Altia.

– Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre, fortsätter Gustaf Lönnbeck.

Den medelstora doften i Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc är fruktig med toner av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Samma frukter återfinns i smaken som även är torr och fräsch. Vinet kan drickas som det är men med fördel serveras till lätta och medelkraftiga fiskrätter, pasta och sallader.

Druvsorten Chenin Blanc som definitivt förtjänar större uppmärksamhet har sitt ursprung i mellersta Loiredalen och nämns i skrifter redan 1496. Druvan är en i naturen spontan korsbefruktning mellan den gröna druvan Savagnin och en annan okänd druvsort. Chenin Blanc är mycket mångsidig och förekommer både i söta, torra och mousserande viner.

Det finns globalt runt 35 000 hektar och det land som har de absolut största arealerna är Sydafrika. De senaste åren har det varit en stark trend att göra mer och mer ambitiös och högklassig Chenin Blanc och idag finns det många viner som utan problem kan ge de finaste ursprungen i Loire en mycket god match.

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc lanseras i ordinarie sortiment med artikelnr 5401. Alkoholhalten är 13.5% och priset är 89 kr.

Mat & Dryck | Chenin Blanc
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login