Nu har tiden kommit för Örebrospexets årliga produktion

Av den 4 mars, 2020

Den här våren får vi följa med in i framtiden.Men vad är det egentligen som har hänt med planeten jorden och vad har hänt alla dess invånare? Finns det någon som har kunskapen att ställa allt till rätta? Och vem är det som tar allt vatten?

Frågorna är många men svaren finns att hitta!

—————————————-

Örebrospexet – är en ideell förening nära Örebro Universitet som varje år producerar en teater. Människor med en koppling till Örebro Universitet får vara med i deras teaterproduktion, gyckel eller vara med i föreningen och ordna med andra festligheter. Årets spex heter ”Appokollaps nu – eller det var en undergång (och den var jordad)”. Jag fick en intervju med producenten Allis Lilja för örebrospexet.

Hur länge har Örebrospexet funnits?
– Örebrospexet har funnits i sin nuvarande form sedan 1997. Iden kom ifrån en nyinflyttad student som tillsammans med några kompisar valde att starta upp föreningen. Hur Örebrospexet har sett ut och vilka grupper och ansvarsposter som finns har varierat genom åren.

Hur växte iden fram till årets spex?
– Idén till årets spex växte fram genom att vår manusgrupp spånade idéer och kom fram till en synopsis. En synopsis är ett första utkast eller en första idé till en handling. Tillsammans med konstnärliga ledaren togs beslutet att fortsätta på idén som manusgruppen hade arbetat fram. Inspirationen till årets spex kommer ifrån manusgruppens medlemmar och vad de finner intressant. Det gäller också att hitta något som man känner att man kan utveckla och skriva en hel föreställning om. Att utforska just framtiden är väldigt spännande då spex oftast berättar historien om hur något ”egentligen gick till”. Men i år berättar vi hur det kanske kommer bli. 

Vad handlar årets spex om?
– Årets spex tar oss med in i framtiden. Det handlar om hur världen kanske kommer att se ut i framtiden och vad man måste göra för att klara sig. Utan att säga för mycket så kommer man möta karaktärer man kanske inte tänker sig och man kommer utforska miljöer man kanske inte tänker sig.

Hur länge har ni arbetet med denna produktion?
– Manusprocessen drog igång redan i början av förra sommaren, sedan har produktionen växt allt eftersom. Man kan säga att vi har jobbat med förberedelserna inför denna produktion från september förra året.

Hur många är inblandade i denna produktion?
– Allt som allt är vi runt 90 medlemmar i år. Vi har en mängd olika grupper och ansvarsposter. Allt ifrån styrelsen till regissör som har hand om skådisarna, kör-chef som ansvarar för kören till dekor och kostym-grupperna. Vi har runt 60 aktiva medlemmar som antingen syns på scenen eller som hjälper till i entrén eller bakom scenen under föreställningarna.

Vart kan man se föreställningarna?
– Föreställningarna kommer att vara i Aula Nova i Novahuset på Örebro Universitet. Vi har tre stycken föreställningshelger med föreställningar fredag kvällar eller lördagseftermiddagar. Fredagar börjar vi klockan 19.00 och lördagar börjar vi klockan 16.00. Det går bra att köpa biljetter i dörren men se till att vara på plats en stund innan för att säkra din plats.

Nu har tiden kommit för Örebrospexets årliga produktion Appokollaps Nu och premiär blir det Fredag 13 Mars 2020.

» Mer information här «

Malee Elneborg, Nöje | Nu har tiden kommit för Örebrospexets årliga produktion
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login