Nu grävs det i Älvesta

Av den 2 september, 2019

Det är Stiftelsen Kulturmiljövård som är på plats i Älvesta. Efter beslut av Länsstyrelsen är de nu här för att genomföra det sista steget av den arkeologiska undersökning som tidigare påbörjats.

Slutundersökningen, av en bytomt i Älvesta, beräknas pågå under 6 veckor. Det är totalt tre undersökningsområden som man ska arbeta sig igenom och det är ett krav för att vi ska kunna exploatera i området.

– Efter en lång upphandlingsprocess känns det jättekul att vi nu är igång med den sista arkeologiska undersökningen för Älvesta. Vi har bara den senaste veckan haft flera påringningar från personer som är intresserade av att bosätta sig i det nya området. Arbetet med detaljplanen fortsätter under hösten och vår förhoppning är att vi kan ha bokningsmöten för de nya tomterna under vintern, säger Åsa-Hanna Halén som är projektledare för området.

Vill du veta mer?
Stiftelsen Kulturmiljövård erbjuder allmänna visningar, föredrag på Kumla bibliotek samt en kulturhistorisk vandring.

Gratis visningar för allmänheten
Vad har arkeologerna hittat? Hur såg de tidiga byarna ut i Älvesta?

Häng med på en visning med en arkeolog som visar upp undersökningsområdet och berättar om Älves arv. Vi samlas vid den arkeologiska etableringen på Yxhultsvägen, en bit in på vägen förbi Borgs Motor AB i sydlig riktning mot Hjortsberga.

Onsdag 11 september kl. 11.00
Torsdag 19 september kl. 18.00
Lördag 21 september kl. 13.00

Föredrag på Kumla bibliotek
Onsdag 25 september kl. 17.30

Kulturhistorisk vandring
Följ med på en resa genom tiden, med start från stenåldern vid Hällkistans naturreservat och avslut vid den arkeologiska undersökningen, Älvesta bytomt. En cirka 4 km lång kulturhistorisk vandring.

Söndag 29 september kl. 12.00

Kultur | Nu grävs det i Älvesta
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login