Nu är konstverket Corona Borealis invigt

Av den 2 juli, 2020

Under onsdagseftermiddagen var Lars Vilks på plats i Kumla för att inviga sitt nya konstverk Corona Borealis. Det elva meter höga verket står placerat på toppen av Kvarntorpshögen och är en del av skulpturutställningen Konst på Hög.

Om konstverket
Teknik: Metall
Tillverkad på PK:s Mekaniska i Kumla

Som Fågel Fenix återföds detta konstverk ur de förkolnade resterna av den nedbrända Waaaall. Elva meter högt sträcker sig konstverket Corona, upp mot ett oändligt himlavalv och stjärnhimlen.

Namnet kommer från en stjärnbild på norra stjärnhimlen, Corona Borealis. Sju stjärnor utgör dess form och den är placerad mellan Bootes och Hercules på natthimlen. Namnet rymmer naturligtvis också tankar som präglar vår samtid utifrån den Corona pandemi vi nu befinner oss i. Pandemin förenar oss då vi alla lever under samma hot samtidigt som den medför distansering från varandra, oklart hur länge detta kommer att pågå och hur karantän och isolering påverkar oss. Lars Vilks lever sedan flera år ett isolerat liv utifrån den speciella hotbild som riktats mot honom.

Namnet refererar också till en berättelse i Grekiska mytologin, den ”Norra kronan” som bars av dottern till den grekiska guden Kung Minos. Lars Vilks är sedan barnsben intresserad av grekisk mytologi, stjärnbilder och dess mystik.

Konstverket ersätter Waaaall av samma konstnär som brändes ned i juni 2019.

Kultur | Nu är konstverket Corona Borealis invigt
Örebroguiden

Källa: Kumla kommun

You must be logged in to post a comment Login