Norges bästa (och godaste) julupplevelser

Av den 4 december, 2019

Övernatta i ett pepparkakshus, smaka norsk julmat och botanisera på julmarknader. I Norge är julstämningen redan på topp. Här är upplevelserna besökaren inte får missa.

Norge ligger nära Sverige, men det är ändå en del som skiljer de båda länderna åt när det kommer till jultraditioner. Stort fokus i grannlandet ligger på den norska julmaten. Redan flera veckor innan jul serverar restaurangerna typiska julrätter på lokala ingredienser; som ribbe, vilket är revbensspjäll på sidfläsk. Eller pinnekjøtt – revbensspjäll på lamm. Rätten är uppkallad efter det traditionella tillagningssättet då man ångkokar köttet i en gryta över ett skikt av björkris.

I vissa delar av Norge är torsk en självklar favorit på julbordet och varje december äts mer än 750 ton lutfisk i landet. Lutfisken började serveras i de norska hemmen redan under 1600-talet. Den görs på torrfisk som läggs i lut och vatten innan den kokas.

Öl och akvavit
Till jul-maten serveras framförallt öl och akvavit. Förr bryggde man sin egen öl och samlades för att njuta av ölen tillsammans – det var en helig stund. Akvavit är brännvin som smaksätts med kryddor och i Norge lagras den i ekfat.

När det kommer till traditioner på julafton så kan svenskarna känna igen en del. I Sverige lämnar många en tallrik risgrynsgröt utomhus till tomten. Norrmännen gör likadant – men till nissen som tros vakta huset. Fjøsnissen liknar den svenska gårdstomten och det är viktigt att hålla sig på god fot med den lilla figuren. Förr troddes det att man fick lyckade skördar om man behandlade Fjøsnissen väl. Därför får han ofta både gröt och öl på julafton – än idag.

Här är 6 platser att besöka i Norge för att komma i julstämning:

1. Oslo
Huvudstaden är vackert smyckad i hela december och från mitten av november arrangeras julmarknaden Jul i Vinterland på Karl Johans gate mitt i stan. Mellan den 30-november-1 december och 7-8 december anordnas också en populär julmarknad på Norsk Folkemuseum i Oslo. Hela museet pyntas då enligt olika seder och epoker, så besökaren kan uppleva en julafton både hemma hos en köpman år 1769 och hos en norsk landsbygdsfamilj år 1959. 

2. Bergen
Bergen sjuder av julstämning med sina gamla gränder och världens största pepparkaksstad. Här finns också en stor julmarknad på Festplassen med både pariserhjul och karuseller. 

3. Lillehammer
I Lillehammer hägrar den vita julen, bara två och en halv timme med bil från Oslo. Under den första adventshelgen anordnas en mysig julmarknad på friluftsmuseet Maihaugen. Här kan besökaren upptäcka hur det norska julfirandet har sett ut genom tiderna. Det är enkelt att kombinera resan med skidåkning eftersom skidorterna Hafjell och Kvitfjell ligger alldeles i närheten.

4. Henningsvær
Henningsvær är en liten fiskeby i Lofoten. Här kan man botanisera bland lokala hantverk och ta sig fram på en av byns typiska blå sparkar som är försedda med hjul. I Henningsvær finns flera konstmuseer och gott om mysiga caféer, pubar och restauranger.

5. Røros
Traditionell julstämning utlovas i gruvstaden Røros. Den gamla staden finns med på UNESCO:s världsarvslista och ståtar med fina trähus och små butiker med lokalt hantverk. Rørosborna är väldigt stolta över sina mattraditioner och både ren och arktisk röding kan hittas på menyn. För rätt jul-stämning går man på julmarknaden den andra adventshelgen, följt av en julkonsert i Røros kyrka. Under julmarknaden fylls gatorna av mysiga bodar så långt ögat når. 

6. Savalen
Om man vill träffa tomten ska man ta tåget mot Røros, hoppa av vid Tynset och besöka bergsbyn Savalen. I Nissehuset hittas en maskin som slår in julklappar och nygräddade våfflor finns att njuta av. Här kan man även övernatta i världens största pepparkakshus.

Resa | Norges bästa (och godaste) julupplevelser
Örebroguiden

Källa Norway Powered by Nature

You must be logged in to post a comment Login