New York är storstaden som flest vill besöka minst en gång i livet

Av den 27 september, 2017
New York toppar svenskars bucket list.
Foto Kajsa Fagerström

New York, Barcelona och Rom är de tre städer som toppar listan över storstäderna som svenskarna har på sin s.k. ”bucket list”.

Det visar Vings resepanel där 16 742 personer svarat på frågor om cityresor. Varje stad har sin charm och i en storstad finns det alltid något att se eller göra. Bäst upplevs en stad till fots, via allmänna kommunikationer eller sightseeingbuss enligt undersökningen.

– Vi är många som drömmer oss bort till olika resmål och precis som i Vings resepanel har jag själv både närliggande och mer långväga städer på min bucket list, varav Reykjavik och Los Angeles är två av dem, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Städerna som svenskarna vill besöka innan de dör (5 svar möjliga)
1. New York 35 procent
2. Barcelona 32 procent
3. Rom 23 procent
4. San Francisco 21 procent
5. Los Angeles 20 procent
6. Dubai 19 procent
7. Venedig 19 procent
8. Las Vegas 18 procent
9. Reykjavik 17 procent
10. Budapest 16 procent

Topp 5 – Vad som utmärker ett bra cityresmål (3 svar möjliga)
1. Spännande mat- och dryckeskultur 49 procent
2. Det ska vara prisvärt att leva/shoppa 37 procent
3. Det bör finnas sevärdheter i världsklass (ex Eiffeltornet i Paris, Frihetsgudinnan i NYC) 31 procent
4. Det ska finnas en strand så att man kan kombinera sol/bad med storstadspuls 27 procent
5. Det ska finnas ett stort utbud av kultur, ex teater, musikaler, musik, konst, muséer 24 procent

Tre av de viktigaste sakerna vid bokning av en resa till en storstad (3 svar möjliga)
Det ska vara direktflyg utan mellanlandning (76 procent), bra kommunikationer från flygplatsen till hotellet (52 procent), det är också viktig att man själv kan välja avresedag och reslängd (50 procent).

Så upplevs städerna bäst (3 svar möjliga)
I en storstad bjuder på många intryck och upplevelser. Enligt de svarande i undersökningen är det till fots man allra bäst upplever en stad, det svarar 92 procent.56 procent av de tillfrågade uppger att allmänna kommunikationer som till exempel lokalbuss är att föredra. Att åka sightseeingbuss och besöka storstädernas sevärdheter är också ett trevligt sätt att ta sig runt på, det tycker 50 procent av panellisterna.

Resa
Örebroguiden

Om Resepanelen:
Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 16 778 personer, varav 16 742 svarat på frågor om Kanarieöarna. Undersökningen genomfördes under perioden 28/8-4/9, 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

You must be logged in to post a comment Login