Nättjänsten där du hittar julmat till lägst pris

Av den 20 december, 2016

Julskinka, must, köttbullar och pepparkakor. Maten är en av julens höjdpunkter, men också en av högtidens största utgifter. För den som handlar smart finns dock mycket pengar att spara. En ny jämförelse av priser för julmatkassar från Sveriges största livsmedelsbutiker online visar att den billigaste kassen finns hos Willys. Prisskillnaden mellan den dyraste och billigaste matkassen innehållande åtta av julbordets basvaror är hela 126 kronor.

Varje år köper svenskar julmat för i genomsnitt 700 kronor per person, och den totala julmatshandeln omsätter miljardbelopp. För många kan julmatsinköpen dock innebära att ekonomin blir ordentligt ansträngd redan innan julafton. Genom att planera julmatsinköpen och handla där man får billigast varor kan den ekonomiska stressen minskas, inte minst om maten dessutom inhandlas på nätet.

Den privatekonomiska tjänsten Zmarta har jämfört priset för en matkasse med åtta av julbordets basvaror – julskinka, pepparkakor, köttbullar, julmust, vörtbröd, edamerost, lättglögg och Janssons frestelse – hos fyra av landets största digitala matbutiker. Resultatet visar att det på Willys går att få en julmatkasse för endast 320 kronor, hela 126 kronor billigare än den dyraste kassen med motsvarande varor.

”Julen är en tid av glädje men för många innebär festligheterna också en ansträngd ekonomi. Genom att köpa julmaten på nätet kan man spara tid, men vår nya jämförelse visar att det inte är en självklarhet att man samtidigt sparar pengar”, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.

Jämförelsens andra plats intas av ICA, där varorna kostar 384,59 kronor, följt av Coop där motsvarande kasse kostar 441,8 kronor. Testets dyraste kasse hittas på MatHem, där de sju utvalda varorna kostar 446,55 kronor.

”En god jul ska inte behöva kosta skjortan. Vi hoppas att vår jämförelse kan hjälpa fler att hitta prisvärd julmat och ha slantar kvar när kalendern visar 2017”, säger Mattias Hallgrim.

Totalt pris för åtta av julbordets basvaror:
1. Willys – 320 kronor
2. ICA – 384,59 kronor
3. Coop – 441,8 kronor
4. MatHem – 446,55 kronor

Mat & Dryck | Jul
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login