Nästan varannan person vill äta nyttigare lunch

Av den 22 augusti, 2017

Fet husmanskost, onyttig snabbmat eller enformig matlåda. Lunchen är ofta inget att skryta med för många. Nu visar en undersökning från Sveriges största leverantör av salladsbarer, Picadeli, att nära nog varannan person skulle vilja äta en mer hälsosam lunch.

När blodsockret sjunker mitt på dagen är många hänvisade till antingen resterna från gårdagens middag eller en dyr och ofta onyttig lunch på stan. Enligt en undersökning som Picadeli låtit göra väljer dessutom över hälften av de tillfrågade snabbmat någon eller flera gånger i veckan.

Slutsatsen som dras av nästan varannan person i undersökningen – hela 48 procent – är att de i ganska eller mycket stor utsträckning skulle vilja äta nyttigare lunch.

– Efter en lång förmiddag på antingen jobbet eller i föreläsningssalen vill man gärna unna sig något. Det är självklart och ofta välförtjänt. Men för många är en utelunch ett både dyrt och onyttigt alternativ till matlådan, som i sin tur sällan blir lika aptitlig som den var kvällen innan, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.

Resultatet av undersökningen som genomfördes under juni 2017, kommer från ett urval av tusen riksrepresentativa personer som svarat på ett antal olika frågor på nätet om matlagning och lunchvanor. Enligt Lisa Isakson visar resultatet på en kombination av höga krav på att lösa livspusslet och vanor som är svåra att bryta.

Många väljer Picadeli för nyttig lunch
Undersökningen visar också en skillnad på attityder mellan män och kvinnor. 40 procent av kvinnorna känner stress över matlagningen, jämfört med 23 procent av männen. Samtidigt löser 60 procent av männen matlagningen genom att köpa snabbmat minst någon gång i veckan. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 43 procent, vilka i sin tur även uppfattar snabbmat som dyrt och ohälsosamt i högre utsträckning.

– De här siffrorna visar att Picadeli skulle kunna göra skillnad som ett hälsosammare alternativ till vanlig snabbmat för både stressade kvinnor och män, säger Lisa Isakson.

Hon tycker också det är viktigt att lyfta fram att många idag är nöjda med sina matvanor.

– 75 procent anser till exempel att det de äter till lunch för det mesta är hälsosamt. Det är ett fantastiskt resultat! I deras mix av lunchalternativ finns redan Picadelis salladsbarer, säger Lisa Isakson. Samtidigt ser vi att många unga, hela 17 procent, anser att de sällan äter en nyttig lunch. För dem är det ofta en kostnadsfråga. I våra salladsbarer kan du själv välja hur mycket du lägger på tallriken. Att vara medveten om den mängd man tar till sig gör också att svinnet minskar. Det är bra för både hälsan och ekonomin, liksom för omvärlden.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login