Näringens och kostens betydelse för hälsan – föreläsning

Av den 24 mars, 2019

Vi matas ständigt med olika hälso- och larmrapporter om kost- och kosttillskott i media, rapporterna är ofta motsägelsefulla och det kan vara svårt att veta vem och vad man ska tro på.

Den här föreläsningen ger dig kunskap om vad näring är och hur det påverkar kroppen och hälsan. Med den kunskapen slipper du vara utlämnad åt löpsedlarnas nyckfullhet och kan vara trygg i att du ger sig själv och de du bryr dig om de bästa möjliga förutsättningarna att må bra och hålla sig frisk.

I den här föreläsningen går vi igenom grundläggande näringslära. Vad är egentligen kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen? I vilken mat finns de, varför behövs de i kroppen och i vilka mängder? Vi pratar om vikten av en fungerande matsmältning, där bland annat saltsyra och tarmbakterier spelar stor roll och om den biotransformation som sker i levern för att kroppen ska kunna göra sig av med avfall och skadliga ämnen.

Vi tittar på några vanliga tillstånd av fysisk och psykisk ohälsa och hur de kan vara kopplade till kost, näringsbrister och nedsatt avgiftningsförmåga.

Vi tittar på några av de funktionsmedicinska analyser som man kan använda sig av för att ta reda på en individs unika förutsättningar och behov.

Föreläsaren berättar också kort om sin egen hälsoresa och den hälsofilosofi som den har lett fram till.

Föreläsningen berör bland annat:

  • Grundläggande näringslära
  • Energi och socker
  • Mental hälsa
  • Likheter och skillnader mellan olika populära dieter
  • Kroppens avgiftning
  • Mage-/tarmhälsa

Om föreläsaren
Jag är utbildad civilingenjör i Teknisk fysik och elektroteknik och arbetade som det i några år innan jag följde en passion och började arbeta som journalist på Entreprenadaktuellt, en branschtidning i entreprenadbranschen.

Under tiden där väcktes mitt intresse för naturlig hälsa och efter nio år på redaktionen följer jag nu en ny passion som egenföretagare inom hälsa.

Klaras hälsoresa….

Som för många andra inom alternativ- och komplementärmedicinen föddes mitt intresse ur min personliga hälsoresa. I hela mitt liv har jag haft en lång rad besvär av olika slag som orolig mage, ont i magen, ständigt täppt eller snuvig, ont i lederna, ångest och depression. Jag har inte haft någon kontroll över min vikt utan har pendlat mellan normalviktig och lätt överviktig. Mina föräldrar var båda läkare inom skolmedicinen och jag fick all den medicinska vård jag behövde men mina besvär kom alltid tillbaka. Under en period hade jag så ont i lederna att jag trodde att jag skulle behöva medicinera för detta. Som så många andra i dagens samhälle har jag varit sjukskriven för utbrändhet. 

Sommaren 2014 vägde jag 80 kilo till mina 169 centimeter och bestämde mig för att gå ned i vikt. Jag gick med i Viktväktarna och följde deras program några månader. Det fungerade bra men jag tyckte att det var konstigt att man inte tog någon hänsyn till matens kvalitet. En kalori var en kalori, oavsett om den kom från broccoli eller hallonbåtar. Några månader senare läste jag Kostrevolutionen av Andreas Eenfelt och blev helt fast. Här stod det som jag hade tänkt om att matens kvalitet är viktig och om hur allt vi stoppar i oss påverkar kroppen på olika sätt. Sedan dess har jag läst många böcker och provat olika förändringar i kosten.

I januari 2017 påbörjade jag utbildningen till näringsterapeut på Näringsmedicinska skolan och det är bland det bästa jag har gjort i mitt liv. Nu har jag fått en helt annan förståelse för de komplexa processerna i kroppen och jag har träffat fantastiska människor som är lika intresserade av naturlig hälsa som jag. I maj 2017 blev jag diplomerad kostkonsult och i oktober 2018 blir jag färdig näringsterapeut. I dagsläget är jag av med de flesta av mina besvär och mår mycket bättre än tidigare.

Jag har även haft möjligheten att använda mina kunskaper för att stötta mina barns hälsa på ett naturligt sätt. Min son var öronbarn som liten och har tyvärr fått många antibiotikakurer, vilket har lett till ett försvagat immunförsvar. De senaste åren har han haft återkommande problem med bakteriella hudinfektioner. Förutom utredningen i sjukvården, som ännu inte har visat på något, har vi gjort ett flertal funktionsmedicinska analyser på honom. De analyserna har givit information om vad just han behöver i form av kostförändringar och kosttillskott för att må så bra som möjligt. Idag har hans besvär minskat även om de inte är helt borta.

Näringens och kostens betydelse för hälsan – föreläsning med Klara Sinnerstad hålls på Medborgarskolan Tisdag 26 Mars 2019.

» Mer information här «

Hälsa | Näringens och kostens betydelse för hälsan – föreläsning
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login