När SF Bio blir Filmstaden får besökarna sätta tonen

Av den 1 september, 2018

I höst byter SF Bio namn till Filmstaden, i samband med detta får bioälskare över hela landet nu vara med och bestämma hur Filmstadens nya ljudvinjett ska låta. Efter att den tidigare vinjetten har presenterat bioföreställningar i 75 år är det nämligen dags för en ny.

Vi är stolta över vårt arv från SF, men när vi nu går in i en ny Filmstaden-era vill vi passa på att bjuda in våra besökare att själva avgöra hur framtidens bio ska låta. Våra besökares åsikter är alltid värdefulla så att få skapa biohistoria tillsammans kring något så betydelsefullt som vår ljudidentitet känns extra kul och hedrande, säger Helena Eklund, marknadschef på SF Bio.

Bada ba-ba-ba baaaa. Många känner säkert igen SF Bios klassiska ljudvinjett komponerad av Jules Sylvain år 1943. Men i höst byts den alltså ut mot en ny. Och hur Filmstaden ska låta, det får svenska folket bestämma. Peppigt och pampigt, mystiskt och mörkt eller lugnt och sansat? SF Bio bjuder in till en omröstning där alla får chans att rösta fram sin favorit. Det finns tre nya vinjetter att välja på som alla har tagits fram av kompositören Jakob Oldenburg.

Vi vill hela tiden utveckla bioupplevelsen och har nu en unik möjlighet att skapa ett skräddarsytt ljud. Ett av våra viktigaste krav på den nya vinjetten är därför att den kan utnyttja dagens fantastiska ljudsystem i våra salonger fullt ut, säger Helena Eklund.

Ett annat kriterie som varit viktigt vid skapandet av de tre bidragen är att vinjetten måste fungera ihop med alla sorters filmgenrer. Men också att den ska bygga en känsla av magi och förväntan i biosalongen. För att få till den känslan har bidragen spelats in live i studio av en stråkorkester. Även andra orkesterinstrument och effektljud har format bidragen. Den vinnande vinjetten kommer att slutmixas för att nå sin fulla potential i salongernas ljudsystem.

Den ljudvinjett som fått flest röster kommer sammanfogas med en ny visuell vinjett. Slutgiltig vinjett kommer sedan att ha urpremiär i slutet av oktober i samband med öppningen av nya Filmstaden i Helsingborg

Omröstningen sker på sf.se/biolabbet och pågår mellan den 30 augusti och 23 september.


Lyssna på bidragen här:

Ljudvinjett 1:

Bidrag 1:En lekfull mix av moderna och välbekanta ljudbilder. Pulserande, klassiska stråkar möter en högteknologisk arpeggio-synt med målet att skapa en känsla av sommar och svensk film.

———————-

Ljudvinjett 2:

Bidrag 2: En ljudupplevelse med två ansikten som bygger på klassisk filmdramaturgi. Ett försiktigt, glittrande piano avbryts av en hotfull blåssektion för att sen fångas av resten av symfoniorkestern och landar tryggt i dur.

———————-

Ljudvinjett 3:

Bidrag 3:Pianot har huvudrollen tills vändningen för oss vidare mot en klassisk, storslagen och filmisk vinjett. Syntbasar blandas med ljudeffekter och ackompanjeras av dramatiska stråkar som bygger upp till crescendot.


Kort om kompositören:
Jakob Oldenburg är ljuddesigner och kompositör med över tio års erfarenhet av att producera ljud och musik till tv, reklam, film, radio och tv-spel. Han är en del av produktionsbolaget Lillasyster och har tidigare jobbat med bland annat H&M, Ikea, Greenpeace, Vetenskapsrådet och Guldbaggegalan samt artister som Robyn, Laleh, Mando Diao, Eagle-Eye Cherry och Christian Falk.

Jakob om uppdraget:
Jag ska erkänna att när jag blev erbjuden jobbet var det med skräckblandad förtjusning jag antog utmaningen. Att få vara med och ersätta en av Sveriges mest kända ljudloggor är bland det läskigaste jag gjort. Vem kan inte nynna melodin innan biofilmen liksom?! Men samtidigt, vilken grej, vad roligt vi haft och vilken ära att få vara med om det här. Det här blir något att skryta om för barnbarnen!

Kultur & Musik | Filmstaden
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login