Musik | Roxette är tillbaka med ”Good Karma”

Av den 8 juni, 2016

Roxette är tillbaka med ”Good Karma”: Ett öga i backspegeln, ett riktat framåt.

Den 8 juli 1986 gav en nybildad popduo vid namn Roxette ut sin debutsingel ”Neverending Love” och en popcirkus vars like sällan skådats satte fart.

30 år senare kan bandet se tillbaka på en karriär som har resulterat i fyra förstaplaceringar på den amerikanska singellistan, fler topp 10-placeringar i fler länder än vi har plats att nämna här, svindlande 75 miljoner sålda skivor och världsturnéer som har förvandlat miljoner människor till trogna fans i hela världen.

Men trots att Roxette har all rätt att se tillbaka på tre decennier av hits riktar de blicken lika mycket framåt, inte minst genom ett spännande samarbete med svenska producentduon Addeboy vs Cliff.

”Good Karma” – bandets tionde studioalbum sedan debutalbumet ”Pearls Of Passion” 1986 – är Roxettes tredje album sedan de 2009 gjorde comeback efter Marie Fredrikssons sju år långa och framgångsrika kamp mot den hjärntumör som sånär kostade henne livet.

Och till skillnad från föregångarna ”Charm School” 2011 och ”Travelling” 2012 är ”Good Karma” ett album där samtliga låtar har skrivits för albumet, en platta där Marie Fredriksson än en gång får chansen att visa varför ”Roxers” över hela världen blir tårögda när hon sjunger.

Charm School” var ett sätt för oss att testa vad vi kunde göra igen efter det långa uppehållet. Och ”Travelling” var ett slags turnéalbum där vi ville fånga känslan av ett band på resande fot. I båda fallen blev det lite av ett hopplock av gamla låtar och nyskrivet, säger Roxettes låtskrivare Per Gessle. Men ”Good Karma” var redan från början ett annorlunda projekt eftersom vi ville göra ett uppdaterat album som samtidigt lutade sig mot en klassisk Roxettetradition, därför skrevs alla låtarna speciellt för det här albumet och jag tycker att det märks ganska tydligt att det blev en mer sammanhållen produktion.

Med den utgångspunkten låter ”Good Karma” inte oväntat som ett gediget Roxettealbum med en mix av ballader där Marie får briljera, samtidigt som Gessles hallonsmakande tuggummipop poppar upp så fort tillfälle ges – men där en stor del av materialet samtidigt har fått en smärre elchock.

Oväntade samarbeten
Mycket beror kanske på den lite oväntade mixen av producenter. Ända sedan Roxette bildades har Clarence Öfwerman fungerat som gruppens keyboardist och producent, och även på det nya albumet sätter han sin prägel på musiken med de melodiska pianoslingor som har kännetecknat så många av gruppens stora hits.

Tillsammans med allkonstnären Christoffer Lundqvist (som förutom att programmera och spela mängder med instrument också har mixat plattan) utgör de ett producentradarpar som tillsammans med Per har format Roxettes sound sedan slutet av 1990-talet.

Men det tydligaste exemplet på att Roxette har låtit de senaste årens års musikkultur prägla delar av ”Good Karma” kommer genom samarbetet med svenska producentduon Addeboy vs Cliff, som samproducerat fyra låtar och dessutom varit medkompositörer till tre spår på albumet.

Skön hybrid
Det intressanta i samarbetet med producenter och låtskrivare som är betydligt yngre än vi, är att vi kompletterar varandra genom att tänka ganska olika, menar Per. I Roxette har vi ju alltid varit otroligt måna om att jobba med massor av detaljer i musiken; finesser som dyker upp i andra versen för att sedan aldrig mer återkomma, ett flow av små popkryddor som gör det hela mer intressant att lyssna på.

Men i dagens elektroniska pop- och dansmusik jobbar man inte på det sättet, det finns andra saker som är viktigare, så bara där har ju uppstått en ganska skön hybrid där det automatiskt har börjat hända nya saker med vårt sound.

Nytändningen märks redan i inledande ”Why Dontcha?”, en snabbkäftad powerpopare som drivs fram av Pers akustiska gitarr, en primitiv trummaskin och Christoffer Lundqvists debut som honkande saxofonist.

Förstasingeln ”It Just Happens” följer därefter, en melodistark ballad där Marie Fredriksson och Per Gessle på klassiskt Roxettemanér avlöser varandra som huvudsångare. Och bandet fortsätter att gräva i sitt förflutna på albumets titelspår, en återhållen powerrockare med Marie i centrum och där spröda pianoslingor varvas med det mest maxade gitarrsoundet sedan 1989.

Ingen gör sånt längre, skrattar Per Gessle. Därför går det ju inte att motstå.

Lekfullheten fortsätter på ”This One”, med en refräng som klistrar sig fast i medvetandet på det där sättet som förklarar varför Roxette fortfarande spelas i radio över hela världen. Popkänsla är väl ordet. På många sätt känns den lika starkt närvarande nu som på ”Pearls Of Passion” för 30 år sedan.

Bekant och nytänkande
Överlag bjuder Roxettes tionde album på elva varierade låtar, där man aldrig riktigt kan förutsäga vad som väntar härnäst. De två Addeboy vs Cliff-samarbetena ”You Make It Sound So Simple” och ”From A Distance” bäddar in Pers respektive Maries röster i atmosfäriska produktioner som både känns bekanta och nytänkande.

Och medan ”Some Other Summer” armbågar sig fram som med den självklara sommarpoplåtens självförtroende skalar ”Why Don’t You Bring Me Flowers?” bort nästan allt tills bara Maries melankoliska röst och ännu en av dessa efterhängsna Roxetteslingor återstår.

Addeboy vs Cliff återkommer i det kanske mest extrema experimentet, den smattrande elektronpopstänkaren ”20 BPM”, innan avslutande ”April Clouds” vänder blicken inåt igen. Med textraden ”I wish you the best” sätter Marie Fredriksson punkt för ett comebackalbum som lever här och nu.

Och ska man tro Marie Fredriksson är ”Good Karma” det bästa album Roxette gjort. Hittills. 

Roxette – Good Karma på Spotify och på iTunes

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login