Musik | Polarpriset till SKAP-medlemmen Max Martin

Av den 13 februari, 2016

Det 25:e Polarpriset i ordningen går till låtskrivaren och producenten Max Martin och mezzosopranen Cecilia Bartoli.

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson, och priset delas varje år ut till två pristagare för deras betydande insatser inom musiken. I år går priset till låtskrivaren och producenten Martin Sandberg, mer känd som Max Martin, och till den tongivande mezzosopranen Cecilia Bartoli.

Max Martin är en sann musiksjäl som betytt otroligt mycket för att främja upphovspersoners roll i Sverige och resten av världen, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda. Och det är väldigt glädjande att Martin inte bara lyfter sina nuvarande kollegor. Genom att stödja SKAP:s satsning på komposition i Kulturskolan verkar han för att det ska komma fram nya Max Martins i framtiden, fortsätter han.

Prismotivering för Max Martin:
Polarpriset 2016 tilldelas låtskrivaren Martin Sandberg från Stockholm, Sverige, känd under namnet Max Martin. Melodier bär tiden. Melodier definierar sin tid och sprider sig mellan människor, över gränser, över generationer. Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, finns det någon i världen som sjunger med i en hitlåt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken.

Prismotivering för Cecilia Bartoli:
Polarpriset 2016 tilldelas mezzosopranen Cecilia Bartoli från Rom, Italien. Med ett röstomfång på tre oktaver och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet har Cecilia Bartoli utvecklat sången som konstart. Cecilia Bartoli har trollbundit publiken på de främsta operahusen, men inte nöjt sig med den kända repertoaren. Parallellt har hon med forskarblick för egen hand grävt djupt i musikhistorien och presenterat länge bortglömd och för samtiden helt ny musik från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet. Cecilia Bartoli lägger till nya kapitel i musikhistorien, bygger broar mellan sekler, fördjupar kunskapen om Europas kulturarv. Cecilia Bartoli visar att höjda röster förändrar världen.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login