Musik | Pernilla Andersson släpper nya albumet ”Tiggrinnan”

Av den 7 mars, 2016

Pernilla Andersson släpper nytt album. Efter åtta studioalbum, turnéframgångar och grammisnomineringar som ”årets kompositör” och ”årets artist”, ett av George Martin personligen utdelat producentpris (”The Sir George Martin Award”) samt medverkan med låten ”Mitt Guld” i årets melodifestival, är hon nu tillbaka med det mest känslosamma album hon gjort.

Jag har skrivit det till mig själv, för att plocka upp, trösta och reda ut mig. Att andra ska tycka något om albumet känns nästan konstigt, det är min högst privata skiva, som tagit mig igenom en svår period i livet, säger hon.

Nya albumet ”Tiggrinnan” (ja, det ska vara med två ‘g’) är en historia om att förlora och förlora sig, om uppbrott, längtan och den hjälplöshet som infinner sig då närstående sakta försvinner från en i en sjukdom. Den berättar om styrka och svaghet, om styrka som växer ur svaghet – i varje Tiger finns en Tiggare om man pressar riktigt hårt – en styrka som kommer ur insikten om att sorg måste konfronteras så inte rädslan vinner. Skivan berör också Pernillas frustration över ett samhälle som blir allt mer stängt och hårt och styrt av just rädsla. En rädsla som, istället för att ingjuta mod, delar in människor i ”vi och dem” på ett sätt som blir mer och mer intolerant. Men. Den berättar också om när koltrasten sjunger en sång om nåt nytt… Om att orka börja om, gång på gång.

”Tiggrinnan” är Pernillas nionde studioalbum, hon har i vanlig ordning skrivit, producerat, arrangerat och mixat musiken själv. Hennes långväga följeslagare, sedan 21 år, gitarristen Fredrik Rönnqvist, debuterar den här gången som medkompositör till två av låtarna (”Mitt Guld, ”Bättre än så här”). Även basisterna Dan Berglund (Tonbruket) och Jerker Odelholm (numera även producent för Winnerbäck och Melissa Horn) medverkar, likaså trumslagaren Olle Dahlstedt (Entombed) och pianisten David Nyström (Ulf Lundell med flera).

Egentligen är det bara harpisten Stina Hellberg Agback som är en ny och trevlig musikbekantskap för mig. De andra har jag spelat med från och till i 15 år, det känns tryggt med dem och samtidigt kul med ett nytt ansikte, Stina är otroligt bra och följde med mig in i Melodifestival-karusellen också, kul att visa upp tjejer som är grymma, säger Pernilla Andersson.

Låtlista:
1. Sitter tyst med Billie Holiday (4:45)
2. Bättre än så här (3:31)
3. Tiggrinnan (4:20)
4. Balladen om missförståndet gällande Florence Nightingale (5:07)
5. Svit: Jag börjar om (8:10)
6. Mitt guld (2:59)
7. Lätta steg, mjuka moln (4:00)
8. Vaggvisa (2:20)

Lyssna på Tiggrinnan här >>

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login