Musik | Imperial State Electric släpper nytt album

Av den 21 juli, 2016

Imperial State Electric är i höst tillbaka med nya albumet ”All Through The Night”

Bandet, med Nicke Andersson i spetsen, har turnerat konstant efter släppet av kritikersosade ”Honk Machine” (Augusti 2015) och förväntningarna inför höstesn release är naturligtvis skyhöga.

Den knappa tidsperioden mellan ”Honk Machine” och ”All Through The Night” ställer lyssnaren, kanske helt befogat, frågandes till hur bandet har hittat tid och kreativitet till att spela in ännu ett album. Nicke svar på den frågan är glasklart: ”Vi spelar rock ’n’ roll. Om det tar 4 år att skriva ett rock ’n’ roll album så har man troligtvis överanalyserat en konstform som inte bör analyseras överhuvudtaget. Det ska kännas och det här känns bra.”

Vad är det då vi får ta del av på ”All Through The Night”?

Redan vid första lyssningen står det klart att bandet är tillbaka med ytterligare ett starkt album som tar dig med på en resa genom välkänt Imperial State Electric-land. De sprittande riffen, det enkla men raffinerade låtskrivandet och de medryckande melodierna. Allt finns där och i grunden är det naturligtvis rock ’n’ roll enligt konsten alla regler – men även med ett par överraskningar i form av exempelvis countryduetten ”Break It Down” med Linn Segolson och titelspårets smäktande Spectorstråkar.

Nicke Andersson och hans mannar i Imperial State Electric har ett artistiskt uttryck som kan framstå som lätt. Men tro mig (om inte på mig, så tro på Tom Petty) – det som Imperial State Electric gör är inte någon lätt sak, många har försökt och nästan lika många har misslyckats. Men med ”All Through The Night” bevisar Imperial State Electric att de har höjt sin rock ytterligare ett snäpp. Till en klass som för tankarna till ”less-is-more-storheter” som Cheap Trick, The Clash, Tom Petty eller Ramones. En klass som samtidigt är så pass egen att jämförelser med eventuella original framstår som meningslösa. Skam den som ger sig och kanske även skam den som inte förstår sig på Imperial State Electric storhet, för med ”All Through The Night” är bandet allt och lite mer än vad man kan begära av ett rockalbum, oavsett om året är 1967, -78 eller 2016.

”All Through The Night är inspelad i Nice Anderssons studio The Honk Palace och är mixad av Frans Hägglund (Samling, Last Days Of April, The Hives).

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login