Musik | Conny Bloom ger ut sitt första album på svenska ”Fullt Upp”

Av den 8 november, 2015

Något så ovanligt som en genuin svensk rockartist – med internationella framgångar i ryggen och rötterna i 70-talets rock – ger ut sitt första soloalbum… på svenska!

Conny Blooms nya album ”Fullt Upp” som släpps 15 februari via Pledge Music, är hans första som soloartist sedan ”Been There Done What?” 2003. Efter det var han gitarrist i legendariska Hanoi Rocks 2004-2009. Det blev ett album med dem, ”Street Poetry” (2007).

Electric Boys, bandet som han startade och hade stora framgångar med i slutet av 80- och början av 90-talet – med ”All Lips ‘N’ Hips” som största hit – återförenades 2009. Hittills har de gett ut två album och existerar i högsta grad fortfarande. Men på nya soloalbumet arbetar han med andra musiker.

Jag kände när jag satt och skrev låtar att jag ville pröva att sjunga på svenska, berättar Conny Bloom, född Ulf Conny Blomqvist 1964 i Stockholm.

Han är femte generationen från Vasastan i sin släkt. En riktig Stockholmare, vilket är ovanligt bland musiker och artister i huvudstaden.

De flesta kommer någon annanstans ifrån. Aldrig tidigare, sedan Conny började spela rockmusik och skriva låtar i tonåren, har han sjungit på svenska.

Men det är också svårare. Det är lättare att skriva klyschigt och gå iland med det på engelska. Och svårare att göra rim på svenska, eftersom svenskan har färre ord. Men mina barn, 12 och 17 år gamla, reagerade direkt och tyckte det var jättebra, något nytt som de aldrig tidigare hade hört mig göra.

Conny Bloom är unik som rockmusiker och artist i Sverige – och ser till på köpet ut som själva sinnebilden av en rockstjärna någonstans tidigt 1970-tal.

Men rockstjärnemyten tror han inte på:
Låten ”Skorpion med en miljon” från det kommandet albumet handlar om när jag fick en massa pengar på 80- och 90-talet när Electric Boys var framgångsrika internationellt och i Sverige. Det är inte min vanliga verklighet. Jag kommer från arbetarklass. Där jag kommer från går det inte alltid så himla bra. Det perspektivet har jag med mig.

Ett fenomen som Conny reflekterat över när han mixat sina nya låtar är att musiken, tillsammans med ljudbilden han eftersträvar och nu med svenska texter, plötsligt låter ”proggigare”.

Det är en lustig iakttagelse. Antar att dåtidens svenska proggband ville lira som Cream, Jimpa och grabbarna och satte sina svenska texter till det, så som jag gjort. Samma fenomen hände när jag skrev till Electric Boys med Beatles-pop, funk och Stones i ryggen. Då lät det tidiga Aerosmith istället.

Varifrån kommer titeln ”Fullt Upp”? Vad syftar det på?
Det är en ordlek. Dagens stressade stockholmare säger ju ofta att det är “fullt upp”. Säger man det lite slarvigt kan man lätt höra fel ”full tupp”.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login