Musik | Box med Thåström … Ungefär så här

Av den 12 september, 2015

Den 20 november släpps en box med Thåström som sammanfattar hans verk som soloartist. Då släpps den endast fysiskt; digitalt tba 2016.

Boxen innehåller ingen musik med banden Ebba Grön, Imperiet, Peace, Love and Pitbulls och Sällskapet, utan fokuserar enbart på hans verk som artist i eget namn.

Boxen har titeln ”Ungefär så här…” och innehåller åtta album: Thåström (1989), Xplodera mig 2000 (1991), Det är ni som e konstiga det är jag som en normal (1999), Mannen som blev en gris (2002), Skebokvarnsv. 209 (2005), Kärlek är för dom (2009), Beväpna dig med vingar (2012) och Den morronen (2015).

Dessutom tillkommer 22 bonusspår. Nya låtar, omarbetningar, demos, alternativa tagningar, covers. Bland annat en outgiven inspelning av Cornelis Vreeswijks ”Veronica”.

Till boxen har musikjournalisten Jan Gradvall under hösten 2015 gjort en ny intervju med Thåström som berättar om de olika albumens tillkomst och bakgrunden till musiken.

”Jag såg Ebba Grön och Imperiet en massa gånger, men vad som för mig är allra med imponerande med Thåström är hur han aldrig stannat upp, aldrig stelnat, utan hela tiden förnyat och utmanat sig själv”, säger Jan Gradvall. ”Thåström är född 1957 men han har gjort sina bästa album på 2000-talet. Och han blir bara bättre som sångare och scenartist. Det gör honom unik som artist. Det finns ingen motsvarighet i Sverige”.

Ett exempel ur texten till boxen där Thåström berättar om tillkomsten av albumet Beväpna dig med pengar:

”Jag fixar inte lyxiga studior. De ger mig absolut ingenting. Jag blir inte kreativ där. Beväpna dig med vingar växte fram vid Klara Kyrka vid Klara Norra Kyrkogata. Vi hyrde en liten diakonlägenhet där vid kyrkogården. Kyrkan ligger så mitt i stan att folk inte lägger märke till den utan bara gå förbi. Men det pågår så mycket verksamhet på kyrkogården, alla sorters verksamhet, dygnet runt. Det var som en teater. Det var första vintern när tiggare från Europa började komma. Jag fick kontakt med Hasse som var diakon i kyrkan. Han öppnade kyrkans portar och ställde in sängar mitt i kyrka. En människa som gör det folk bara pratar om. Det är fantastiskt att en kyrka kan vara på det sättet. Det är därför vi på alla Stockholmsspelningar sedan dess samlar in pengar till Hasses hjälpverksamhet (i dag är han präst i Botkyrka). Stämningen där i Klarakvarteren färgade den plattan”.

Till texten i boxen har Jan Gradvall också intervjuat nyckelfigurer runt omkring Thåström som för första gången berättar hur det är att jobba med honom: Niklas ”Hell” Hellberg, Ulf ”Rockis” Ivarsson, Amanda Ooms, Idde Schultz, Ulrika Malmgren, Per Hägglund, med flera.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login