Musik | Bilar skapar musik på världens största notsystem

Av den 2 augusti, 2015

En världskänd musiker, tre Lexus NX-bilar och över 10 000 rörelsekänsliga ljudlasrar har till­sammans på ett högst annorlunda sätt skapat ett musikstycke. Genom att med hög precision navigera bilarna över vad som bildade världens största notsystem återskapade hiphop-artisten will.i.am en av sina mest kända låtar i megaformat.

Se videon här >>

Det går att göra musik på många olika sätt. Frågan är dock om någon tidigare har spelat upp ett musikstycke genom att köra bilar fram och tillbaka över ett gigantiskt notsystem. Men det är precis vad den amerikanske hiphopmusikern will.i.am nu har åstadkommit. Spåret han valde var #ThatPower, som han ursprungligen spelade in 2013 med Justin Bieber.

Inspelningen gjordes under en natt och totalt riggades över 10 000 rörelsekänsliga lasrar på ett övergivet flygfält. Musiken skapades när bilarna träffade laserstrålarna och därmed triggade olika noter och samplingar. För att spelningen skulle lyckas måste förarna manövrera sina bilar på exakt rätt ställe, i exakt rätt hastighet och i exakt rätt rytm. Till sin hjälp hade will.i.am tre rutinerade stuntförare i varsin Lexus NX.

– Tillsammans med Lexus skapade vi ett enormt musikinstrument med tre stuntförare som musiker och will.i.am som dirigent. Det var i princip som en gigantisk laserharpa, med bilar i stället för fingrar. Utmaningen för will.i.am och förarna var att spela #ThatPower i rätt rytm. När de tappade takten och spelade noter utanför rytmen, måste hela systemet startas om, säger Barnaby Steel, Creative Director på företaget Marshmellow Laser Feast, som tidigare arbetat för t ex Coldplay och U2..

Lexus NX, som lanserades i september 2014, är en medelstor premium-SUV. Sedan introduktionen har bilen snabbt blivit en av Lexus bäst säljande fordon i Europa. Modellen väntas i år stå för en tredjedel av Lexus totala försäljning i Europa.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login