Musik | Aldrig tidigare visade ABBA-bilder i fotouställning med pop-ikon

Av den 21 april, 2015

ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm presenterar sin första separata foto-utställning ”ABBA by Calvero”. Det är en unikt framtagen fine art kollektion av de bästa bilderna på ABBA, i fullformat, av legendariska rock- och pop-fotografen Torbjörn Calvero. Flera av bilderna är aldrig tidigare visade. Det internationella intresset är stort.

Jag tycker att Agnetha och Frida, och hela gruppen, såg som bäst ut runt 1977 och 1978 när jag arbetade mycket med ABBA. Band-medlemmarnas olika personligheter funkade mycket bra ihop, vilket syns i bilderna, säger Torbjörn Calvero i den nyproducerade exklusiva trycksaken som tagits fram speciellt för denna utställning.

Jag lärde känna Torbjörn i slutet på 70 talet när han hade sina fotosessions med ABBA och min enskilt största favorit av hans bilder är den där Frida och Agnetha sitter på taket till Benny och Fridas Storebro-båt. I bilden finns en ljuvlig känsla av en varm ljus sommarnatt i Stockholm och att han även lyckades fånga personligheterna hos Frida och Agnetha så väl, säger museichef Ingmarie Halling.

ABBA The Museum inleder härmed en serie av fine-art-utställningar med ABBA-tema. Det kändes på många sätt naturligt att börja med Torbjörn Calvero och hans bilder på gruppen. Bilderna blixtrar av svenskt 1970-tal, internationell stjärnstatus – och ren och skir pop-magi.

Jag, och många med mig, är uppvuxen med Calvero-bilder. Inte minst från mammas Vecko-Revyn, som jag tjuvläste hela 1970-talet. Det är en ära att ha Torbjörn Calvero med hans unika ABBA-bilder i huset. Alla bör få en chans att se bilderna och uppleva magin live, säger Mattias Hansson, en av medgrundarna till ABBA The Museum och en av initiativtagarna till museets satsning på fine art.

Fotografen Torbjörn Calvero kommer att intervjuas av Mattias Hansson under vernissagekvällen – då också försäljningen av verken inleds. Från och med midnatt, svensk tid, den 22 april kommer de signerade fotografierna i strikt limiterad upplaga att säljas på www.abbathemuseum.com/shop >>

Bilderna kommer att finnas till beskådan på ordinarie öppettider i entréplan på ABBA The Museum, Djurgårdsvägen 68 i Stockholm, under sommaren, där bilderna också kan köpas.

Alla bilder ur den numrerade fine art-serien levereras i ett exklusivt emballage samt med en nyproducerad 30-sidig fyrfärgsfolder innehållande hela den fantastiska historien om Torbjörn Calvero och hans egna ord om minnen kring fotograferingarna med ABBA. ABBA The Museums första vernissage fine art är producerat i samarbete med Torbjörn Calvero, Premium Rockshot och Link Image Art Edition.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login