Mojoboats levererar fiskebåtar för entusiaster

Av den 2 maj, 2020

Det är säkert inte alla som hört talas om Mojoboats, en båtfirma som har sitt säte i Pålsboda utan för Örebro och som har rönt stora framgångar de senaste åren, nu mer är man åtta personer fyra delägare och fyra anställda.

Jag träffar Erik Ohlsson delägare och även gitarrist i Millencolin i Mojoboats showroom för att få veta lite mer om företaget och båtarna.

Berätta lite om Mojoboats.
– Jag blev delägare i Mojoboats för åtta år sedan som sedan en tid startats av en svensk kille Robert Bertrand bosatt i USA där han bott sedan college, den här killen är en väldigt duktig gäddfiskare och känner alla inom sportfisket. Han knöt kontakten med Trackerboats vilket är grundmärket till alla våra tio varumärken, Trackerboots är jättestora i USA och de gör flest sportfiskebåtar i hela världen. Han knöt då kontakten för Sverige och började sälja båtar till sina polare här hemma mer som en skojig grej, det var i och med det som jag köpte en båt av honom.

– Jag kontaktade som sagt honom för att köpa en båt och när vi snackat en del så började han förstå vad jag höll på med, med min grafik, marknadsföring och Millencolin. På den tiden var det Robert och en kille till Jonas på Dalarö i Stockholm som var Mojoboats innan jag gick in som delägare. Då hade vi inget ställe att arbeta från, men efter ca. två år så var det en kompis till mig Crisse som flyttat från Stockholm till Pålsboda och som är entreprenör ut i fingerspetsarna som skaffade vår första lokal, innan detta hade vi sålt helt okej med båtar men efter det började vi tillväxten på riktigt genom bra marknadsföring och att fisket har utvecklats.

– Från början sålde vi bara de här amerikanska båtarna direkt till kund men nu har vi även en riktig båtverkstad där vi där vi kan göra service och utrusta båtar med olika tillbehör, när det gäller båttillbehören har vi också växt och kan idag erbjuda alla typer av tillbehör. Så nu är vi en fullfjädrad firma och har dubblerat omsättningen de senaste åren så vi omsatte 32 miljoner förra året.

Det känns som om det är ganska specialiserade båtar ni säljer.
– Ja det kan man säga, det är båtar speciellt anpassade för fiske men där har vi allt från båtar du kan lasta på taket till bilen till våra tävlingsfiskebåtar. I dag är det väldigt mycket teknik med elmotorer, ekolod och allt sådant där har vi lösningar för vad man än kan önska sig och tävlingsfiskebåtarna kommer med fördragna kablage till all sådan teknik.

Hur kom du in på det här med fiske?
– När jag var liten fiskade jag med min farfar och pappa på Vinön i Hjälmaren och jag tyckte det var svinkul men när jag blev tio år började jag åka skateboard och då lämnade jag allt det här med naturen, sen kom Millencolin och det blev bara storstäder för en tid men vid år 2000 så tyckte jag och en kompis på Burning Heart Records att vi skulle testa att fiska. Så vi skaffade oss varsitt fiskekitt och drog ner till Oset, då kände vi det där totala lugnet, att komma ifrån allting. Det var där det startade och det blev nästan som en drog att komma ifrån de hektiska storstäderna och all stress, då blev vi flugfiskare och då var det inte så mycket båtar men sen köpte vi oss en liten båt. Därifrån utvecklade vi oss och köpte bättre båtar tills jag då tog steget och köpte den här ordentliga båten från Robert. Det var här någon stans det slog över under den tiden fiskade jag jättemycket men sen när man blir delägare i ett båtföretag då måste man spendera sin tid med att jobba med båtar istället för att vara ute och fiska.

– Så tyvärr är det väldigt lite fiskedagar nu för tiden, samtidigt är det så att när man kommit till en viss nivå inom fisket så blir det lite mer krav och det är sällan man bara åker ut för att se om man får något. Det är något man passerat, nu mer blir det mer att den här gången skall man inrikta sig på den här speciella fisken för den här årstiden kan man få den på det där speciella stället och man blir superfokuserad så det blir en annan grej med det hela.

– Jag måste dock tillägga att med sådana här båtar som jag har nu så har man ju fått ett båtintresse också, så en dag utan fisk så är det ändå sjukt kul att bränna runt i min båt.

Hur är det med ditt engagemang i ”Ge fan i våra vatten”?
– Jag driver det fortfarande stolt och har precis designat några produkter, nu blev ju sportfiskemässan inställd på grund av Corona men jag designar varje år några nya kepsar och t-shirts. Men ”Ge fan i våra vatten” tror jag startade för tolv år sedan, det började med att vi gjorde en turné ”There the action is” tillsammans med The Hellacopters, Backyard Babies, The Hives och ett gäng band och ganska många av dem fiskar och då kläcktes iden att vi skulle släppa en samlingsskiva där all royalty gick till Sportfiskarna och fiskevård. Vi satte ihop plattan där jag gjorde grafiken och Kimmo som var vår manager kollade upp allt så att alla gick med på att ge intäkterna till Sportfiskarna och sen meddelade vi dem att de fick ge ut skivan.

– Det blev en relativt stor grej med presskonferens på Akvarium i Stockholm med all media, så det blev riktigt stort och det hade i alla fall lite att göra med att man slutade se sportfiskare som metande nördar. Efter skivan fortsatte jag med att designa kläder där jag tog skateboardgrafiken och flyttade in den i ett fiskesammanhang vilket blev mycket populärt. Projektet har nu dragit in över två miljoner kronor till Sportfiskarna i dagsläget.

Hur ser utvecklingen ut för sportfisket i Sverige?
– Här i Sverige har det fullkomligen exploderat med både tekniker och utrustning. Jag skulle tro att gäddfisket är störst i Sverige sen kommer abborre och gös, längs kusten är det havsöring som gäller. Vad gäller tekniker kan man överföra många rakt av från Bassfisket i USA till både gädda och abborre, amerikanerna ligger så långt före när det gäller tekniker och utrustning och det gäller även utrustning på båtar som elmotor fram tillexempel.

– När jag skaffade min båt var det inte så vanligt med elmotor på fiskebåtar och det var något man fick specialbeställda medans det idag är standard, idag är de oftast utrustade med GPS vilket gör att man kan ha så kallad spot lock vilket gör att när du aktiverar den så står båten kvar på samma plats utan att man behöver använda ankare. Även ekoloden har blivit mer avancerade och idag används de av vissa för att hitta fisken. Ett annat tillbehör som vi säljer är Power Poles vilket är ett grundvattenankare som man fäller ner och det börjar också bli stort.

Jag måste ju fråga hur Corona epidemin drabbat er?
– Vi fick två mässor inställda på våren, men det rullar på ändå. Tracker har inte stängt i USA och vi får hem båtar hela tiden. Alla blir ju kvar i Sverige i sommar och semestra med båt och fiske funkar ju istället för utlandsresan!

Karl-Johan Sandberg, Nöje | Mojoboats levererar fiskebåtar för entusiaster
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login