Mobilkameran allt viktigare under semestern

Av den 22 juli, 2017
Arkivbild
Kamerorna i smartphones har de senaste åren mer eller mindre ersatt de traditionella kompaktkamerorna, 32 procent av svenskarna tar med sig sin traditionella kamera på semestern men använder ändå främst sin smartphone till fotografering.

Det visar Huaweis senaste undersökning Sommarbarometern, resultatet visar också att 62 procent tar selfies under semestern, dock tycker majoriteten att selfiepinnar är pinsamt.

Hela 91 procent av svenskarna tar bilder med sin smartphone under semestern. Det visar mobiltillverkaren Huaweis senaste undersökning Sommarbarometern som Ipsos har genomfört. En tredjedel tar med sig en traditionell kamera på semestern men använder ändå främst sin smartphone då minnen ska fångas på bild. Resultatet visar också att hela 57 procent av svenskarna tycker att kameran i sin smartphone är så bra att en vanlig kamera inte längre behövs.

— Fotografera är helt klart den mest populära funktionen bland smartphone-användare. Det är därför jätteviktigt att vi som mobiltillverkare fortsätter att satsa på och utveckla kamerorna i våra telefoner. Under 2016 inledde vi ett samarbete med Leica för att kunna erbjuda användarna de bästa fotomöjligheterna, vilket ledde till vår smartphone P9. I år fortsatte samarbetet då vi lanserade telefonerna P10 och P10 Plus, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei.

Selfiepinnar irriterar
Selfies har under de senaste åren blivit allt mer populärt och undersökningen visar att sex av tio svenskar tar selfies under semestern. Dock väljer endast 15 procent att ta hjälp av en selfiepinne. Över hälften uppger dessutom att de tycker att det är pinsamt att använda en selfiepinne och en tredjedel störs dessutom av andra som använder tillbehöret.

Om undersökningen
Undersökningen Summer Barometer genomfördes i maj 2017 som en webbenkät av Ipsos på uppdrag av Huawei. Respondenterna var mellan 18 och 45 år från tolv europeiska länder, som äger och använt en smartphone de senaste 24 månaderna. Bland dessa var det 500 svenska respondenter.

Det här använder svenskarna sina smartphones till under semestern:

  Totalt
Fotografera 91 %
Dela bilder/filmer på sociala medier 65 %
Spela in rörligt material 64 %
Ta selfies 62 %
Använda fotoappar i min smartphone 41 %
Förutom min smartphone tar jag med min traditionella kamera 41 %
Använda en selfiepinne med min smartphone 15 %
 
Håller du med om följande?:

  Totalt
Olika smartphone-varumärkens kameror varierar i kvalitet 66 %
Kameran i min smartphone är tillräckligt bra och jag behöver inte en traditionell kamera 57 %
Användning av selfiepinnar är pinsamt 54 %
Kameralinsens kvalitet är viktigare än antalet megapixlar 41 %
Jag störs av människor med selfiepinnar 32 %
Jag tar med mig min traditionella kamera på semestern men tar främst bilder med min smartphone 32 %

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login