Miss 4Tune skrev personlig låt om svårt ämne

Av den 9 juli, 2019

Miss 4Tune eller Maria Johansson som hon heter är en tjej från Kumla som började göra hip hop och nyligen släppte singel ”No mas silencio!”, en mycket personlig låt om ett svårt ämne.

Jag träffar Maria för att få veta mer om henne och hennes låt.

Berätta lite om hur du började med hip hop.
– Jag kommer från en punkrock bakgrund där jag spelade gitarr och sjöng i The Wimps. Efter det hade jag ett längre uppehåll från musiken, men när jag var på reste i Australien och Nya Zealand under två år så kände jag att jag saknade musiken väldigt mycket. Att konka runt på en gitarr var inte riktigt görbart då jag bodde i en bil så då kom jag in på rapp av en slump. Det var faktiskt inte meningen att jag skulle göra den första låten, men jag fick flow när jag satt och lyssnade på ett beat som en fransman gjort så då skrev jag min första hip hop låt ”Live Free Die Well”.

Nu är det ju hiphop som gäller, vad har du för förebilder och influenser där?
– Det här tycker jag är så himla svårt men jag lyssnade mycket på Jazz hop innan jag reste samt instrumentalt som Funky DL, annars är texter viktiga för mig och det gäller alla genrer egentligen att det skall förmedla ett budskap. Just nu är jag mycket inne på små underground artister som Wake Self från USA och när jag var i Australien kom jag även in på australiensisk hiphop där Mantra är en artist jag gillar. Annars växte jag upp med Limp Bizkit och det är ju lite mellan hiphop, metal och punk.

– När det gäller hip hop är det bombap och old school som jag gillar, även om min nya låt kanske inte riktigt speglar det.

Har du gjort den nya låten helt själv eller har du haft hjälp av några?
– Till ”No mas silencio!” har jag gjort både beat och text själv, jag lade hela förra året på att lära mig det tekniska med att producera och allt runt det så den är helt min egen produkt.

Berätta vad ”No mas silencio!” handlar om.
– När jag fick veta om det här med de illegala adoptionerna i Chile så kom det väldigt plötsligt, det var genom en bild på min väns instagram som jag tycker var intressant och började kolla lite mer. Då kom jag in på en artikel som handlade om det här och det var då jag började leta och hittade massor om det här ämnet, det hela kom ut i februari förra året men jag hade inte hört någonting om det förrän två dagar innan min födelsedag i november.

– Det hela blev jätte konstigt, hur börjar man ens processa en sådan här sak, var börjar man? När man har trott på någonting i hela sitt liv och det bara vänder 180 grader så det känns som om allt är en lögn, det blir en chock helt enkelt när allt vänds upp och ner.

– För att processa det hela så började jag skriva och beatet på låten höll jag redan på med samtidigt, så jag skrev av mig helt enkelt både om hur det har gått till men också hur något sådant här kan hända, nu måste sanningen fram.

För de som inte känner till det här med de illegala adoptionerna, vad är det som hänt?
– Jag är själv adopterad från Chile under den här perioden som man talar om genom den största organisationen i Sverige och eftersom de flesta barn har gått igenom dem så misstänker brottsutredarna att alla barn som kom genom det nätverket varit olagliga på ett eller annat sätt.

– Det behöver inte vara så att jag blev stulen men många blev ju tyvärr det och det är mycket möjligt att delar av processen inte gått rätt till med domslut och alla sådana saker.

– Jag kan inte förstå hur en sådan här organisation får vara i drift fortfarande, det är inte första gången de är i blåsväder heller utan det har skett med andra barn i flera andra länder också. Många tror ju att de är en myndighet för det är så de ofta framställer sig och det är därför man litar på dem.

Vad sa dina föräldrar om detta?
– När jag frågade dem varför de inte sagt något så sa de att de hade ju använt en seriös organisation så det gäller ju inte oss, och det får man ju förstå att när man väljer den största och mest välrenommerade organisationen inte tror att det här har skett för det är så osannolikt.

– Jag blev så klart frustrerad, arg och frågade hur det inte kunde gälla mig då jag är adopterad och från Chile, nu visade det sig ju också att det är just den organisationen man utreder.

– Just nu känns det som om alla i Sverige väntar på den chilenska utredningen och skjuter problemet ifrån sig som om att de skall komma fram till att det inte var något, men de utreder inte om utan vem som har gjort vad och vad skall de ha för straff. Det är redan klart att brott har begåtts och utreds som brott mot mänskliga rättigheterna.

Vad gör du nu runt det här med adoptionerna?
– Vi har sidan http://chileadoption.se/ som jobbar med opinionsbildning genom artiklar och liknande för att få till en oberoende svensk utredning om Sveriges roll i adoptionerna. Samtidigt hoppas jag att min musik skall kunna väcka uppmärksamhet på ett annat sätt och sprida budskapet i andra kretsar.

Hur ser dina framtidsplaner ut när det gäller musiken?
– Jag hade från början inte tänkt göra det här seriöst men det är roligt att det går bra och min första låt Liv Free Die Well kom ju med i P4 nästa vilket också var lite av en slump då det kom upp en reklam på min Facebook och jag tänkte att jag som en kul grej skulle få klart den låten till det. Även den nya låten har ju fått ganska mycket uppmärksamhet så det är roligt att det går bra.

– Nu har jag börjar producera egna beats så jag planerar att börja leasa beats och målet är ju att kunna leva på musiken mer eller mindre i alla fall.

Är det några spelningar planerade framöver?
– Nej jag har inte det, tanken var att ligga lite lågt för nu vill jag fokusera på att skriva, men det är klart att jag skall försöka ta någon spelning i sommar.

– Jag jobbar nu också med att komma över min nervositet när jag står på scenen, det jobbar jag bland annat med på Pennybridge Poetry där jag också är medlem så det är ytterligare ett mål att klara. Samma sak gäller när jag skall prata i radio och liknande, jag tycker att det är jätte jobbigt helt enkelt men det är det jag vill övervinna.

Karl-Johan Sandberg, Musik | Miss 4tune skrev personlig låt om svårt ämne
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login