Mini breaks – kortare men fler resor per år om svenskarna får välja

Av den 15 april, 2018
Weekendresor är mer populära än någonsin, för bara något år sedan lade svensken i snitt 2 nätter på en weekendresa. I år visar siffrorna istället på hela 5,09 nätter, den nya trenden kallas mini breaks eller minisemester och är på stark uppgång.

– Trenden med mini breaks är något som kommer starkt och som efterfrågas allt mer av våra kunder. Svenskarna ställer högre krav på sina resor, vill uppleva mer och är betydligt mer kräsna än för bara några år sedan. Att åka på ett mini break och kanske till och med undvika att resa över en helg kan göra att man sparar en hel del pengar vilket självklart också lockar, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Vad är ett mini break?
Weekend eller långweekend är begrepp vi känner till sedan tidigare, men vad kallas det om man är borta 4-5 dagar och inte nödvändigtvis i anslutning till en helg? I en undersökning som SIFO gjort på uppdrag av Resia framkom tydligt att svenskarna hellre vill åka på flera kortare resor istället för några få och långa. En anledning till detta är i många fall att man inte vill bara borta från familjen allt för länge, då många tar ett mini break tillsammans med kompisgänget.

–  Jag tror att den här trenden är ett svar på att vi idag ser resor som en del av vår vardag, ett sätt för oss att koppla av och komma bort från en för övrigt rätt stressig vardag. Att det blivit enklare att resa i kombination med att vi just nu befinner oss i en högkonjunktur ger fler möjligheten att unna sig att resa bort oftare. Samtidigt har vi ju begränsat antal dagar semester. Då är en mini semester eller mini break den bästa kompromissen, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

När åker man på ett mini break?
Det är inte bara på våren och hösten som svenskarna reser på ett mini break. Trenden syns tydligt även på sommarens bokningar. I takt med att de skräddarsydda paketresorna ökar finns det även större möjligheter att välja längd på resan. Det är lätt att boka en resa med tre till fem övernattningar och under sommaren kan man enkelt starta sommaren med ett mini break i Aten för att avsluta ledigheten med en mini break i Amsterdam. Även skidresorna blir kortare än en vecka och svensken hinner gärna med både några dagar i svenska fjällen och några i till exempel uppstickaren Andorra.

Vem passar ett mini break för?
I SIFO-undersökningen syntes även att trenden med mini breaks är något som lockar svenskar i alla åldersgrupper och i olika delar av landet. Den äldre och den yngre generationen reser helst på ett mini break på våren , medan mellangruppen helst unnar sig en resa på hösten. Den yngre gruppen reser på sommaren i högre grad än de andra åldersgrupperna. Bland de som åker på flera mini breaks per år är det främst från den yngre och mellersta åldersgruppen. Svaret på frågan är att ett mini break är ett ultimat sätt att resa på – oavsett ålder.


*Svenskarnas mest populära resmål för ett mini break

1. London
2. Prag
3. Rom
4. Paris
5. Barcelona
6. Krakow
7. Budapest
8. Amsterdam
9. Palma de Mallorca
10. New York

* Listan är baserad på resor med tre till fem övernattningar med avresor under 2018.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login